Sućut ministrice u povodu smrti Irene Lukšić, ugledne hrvatske književnice i prevoditeljice

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti povodom smrti Irene Lukšić, ugledne hrvatske književnice i prevoditeljice, osobe od velike važnosti za hrvatsku kulturu.

“Irena Lukšić živjela je kulturu u njezinu punom značenju. Pisala je prozu, poeziju i eseje te nas svojim suptilnim opažanjima, biranim jezikom i iskrenošću obogaćivala ne samo kao čitatelje već i kao ljude. Neumorno je prevodila s ruskoga jezika te nas kao istinski posrednik između hrvatske i ruske kulture i književnosti upoznala i s djelima autora koje inače nikada ne bismo imali priliku upoznati.

Međutim Irena Lukšić nije bila zatvorena i povučena znanstvenica, književnica i prevoditeljica. Svoje veliko znanje i pozitivnu energiju usmjerila je na svoje čitatelje, bilo kao urednica časopisa Književna smotra, bilo kao urednica sada već kultne biblioteke Na tragu klasika u kojoj je objavila i uredila niz vrijednih izdanja autora iz cijeloga svijeta.

Proširujući granice svojih interesa i izvan okvira književnosti, povezujući književnost s putovanjima, glazbom, popularnom kulturom… Irena Lukšić bila je nevjerojatan duh i doista posebna osoba. Nedostajat će nam i kao spisateljica i kao kulturna djelatnica, a mnogobrojni prijatelji, čitatelji i poštovatelji sjećat će je se kao čovjeka koji im je život činio ljepšim i boljim.”

Najave