Ministrica kulture uputila sućut povodom smrti slikara Vasilija Jordana

U povodu smrti akademskog slikara Vasilija Josipa Jordana ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti.


„S tugom se spominjemo Vasilija Jordana  kao velikoga hrvatskog akademskog slikara, dugogodišnjeg profesora na Akademiji likovnih umjetnosti, autora izrazito osobnog opusa i iznimnog ugleda.

Stvarajući nadasve originalna, aktualna i nadrealistička likovna djela, obilježio je jednu dionicu hrvatske povijesti umjetnosti, ali i dao pečat hrvatskom slikarstvu s kraja 20. i početka 21. stoljeća.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja u području likovnog stvaralaštva te dobitnik državne nagrade Vladimir Nazor, hrvatskoj je javnosti u nasljeđe ostavio izvorna i osebujna umjetnička ostvarenja.

Odlaskom Vasilija Jordana ostaje praznina na hrvatskoj slikarskoj sceni koju je kao umjetnik, profesor i dekan presudno oblikovao i trajno obilježio svojim ostvarenjima, mentorskim radom, a napose djelovanjem na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, ali i osnivanjem likovne akademije Mostarskog sveučilišta u Širokom Brijegu.“

Najave