Sućut ministrice u povodu odlaska scenarista i redatelja Bogdana Žižića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska scenarista i redatelja Bogdana Žižića.

"Poznat po svom velikom dokumentarističkom opusu Bogdan Žižić dao je poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji od dokumentiranja katastrofalne Zagrebačke poplave 1964. godine do Golog otoka za kojeg je nagrađen nagradom filmske kritike Oktavijan 1994. godine.

Za svoje stvralaštvo zaslužio je mnoge nagrade i priznanja na međunarodnim filmskim festivalima od Oberhausen, preko Krakowa i New Yorka, do Barcelone te najviša hrvatska odlikovanja za kulturu poput Marka Marulića i brojne nagrade za filmska ostvarenja od Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo i istoimene godišnje nagrade i nagrade za životno djelo filmskog festivala u Motovunu. U nizu odlikovanja Bogdana Žižića posebno se ističu i dvije Velike zlatne arene Filmskog festivala u Puli.

Veliki doprinos hrvatskoj kulturi, Bogdan Žižić dao je ne samo realizacijom dokumentarističkih i dugometražnih igranih filmova, nego i filmovima rađenim po djelima hrvatskih književnika te brojnim dokumentarcima s područja vizualnih umjetnosti među kojima će posebno ostati zapamćeni  „Palača sunca“ i „Dragi Vincent"."
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica