Sućut ministrice u povodu odlaska redatelja Božidara Violića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Božidara Violića, velikog hrvatskog redatelja koji je obilježio čitavo jedno doba.

"Božidar Violić, jedan od pripadnika tzv. gavellijanskog redateljskog kartela, u svojoj je bogatoj karijeri dugi niz godina bio vezan upravo uz Dramsko kazalište „Gavella”, kao i uz Zagebačko kazalište mladih u kojem je u svojstvu umjetničkog ravnatelja, redatelja i dramaturga radio do umirovljenja. Režirao je i u mnogim drugim kazalištima te na festivalima, a svoje je golemo znanje rado prenosio mladim kolegama predajući glumu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti i gostujući u inozemstvu. Pisao je filmske scenarije za najvažnije hrvatske filmove 20. stoljeća kao što su Mirisi, zlato i tamjan i Breza Ante Babaje, objavio knjige Lica i sjene i Isprika: ogledi i pamćenja te brojne kazališne osvrte. Za svoj veliki doprinos kulturi ovjenčan je 1994. godine Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.
 
Svojim se iznimnim teatrološkim radom upisao u povijest hrvatskoga kazališta gdje će ostati upamćen kao jedan od naših najznačajnijih redatelja svih vremena,  a njegovim odlaskom ostaje velika praznina u hrvatskom kulturnom prostoru."

Pisane vijesti | Društvo i zajednica