Održan sastanak 4. Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na 4. Koordinacijskom odboru ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike koji se održao u ponedjeljak, 30. studenog 2020. godine.

Sastanak 4. Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike održao se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu pod supredsjedanjem ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordana Grlić Radmana i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Luigija Di Maia.
 
Nakon sastanka usvojena je Zajednička deklaracija kojom su se dvije strane usuglasile i obvezale na jačanje političke suradnje i pružanje međusobnih potpora u regionalnim i multilateralnim organizacijama i provedbi bilateralne suradnje u narednom razdoblju. 
 
Ministrica Obuljen Koržinek i ministar Franceschini na međuresornom sastanku održanom 20. studenog razgovarali su o aktualnim bilateralnim pitanjima, zajedničkoj suradnji na zaštiti kulturne baštine i nastavku suradnje na razini Europske unije, a posebno su se osvrnuli na novonastalu situaciju u kojoj se nalaze umjetnici i naše kulturne institucije uslijed pandemije.
 
Hrvatska i talijanska strana formalno će osnažiti svoju suradnju sklapanjem novog Izvršnog programa suradnje u područjima kulture, umjetnosti, kulturne baštine, književnosti, izdavaštva, arhiva i medija između Italije i Hrvatske za godine 2021. – 2025.  
 
Državni tajnik Poljičak ovom prilikom, zahvalio je i talijanskim stručnjacima na suradnji s hrvatskim kolegama u procesu sanacije šteta na kulturnim dobrima u potresu koji je zahvatio Zagreb 22. ožujka ove godine.  Izrazio je i podršku ministru Franceschiniju za inicijativu koju je spomenuo na sastanku održanom 20. studenog o osnivanju zajedničke europske platforme na kojoj će biti svima dostupni kulturni sadržaji iz području izvedbenih i audiovizualnih djelatnosti.
 
Obje države će i dalje predano i kontinuirano raditi na razvijanju bliske suradnje te dati svoju podršku inicijativama ministara kulture Europske unije koje su usmjerene na poticaj mjerama i osiguranje sredstava EU za oporavak te daljnji razvoj kulturnog i kreativnog sektora kao i očuvanja zajedničke europske kulturne baštine i dostupnosti europskoj i međunarodnoj publici.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi