Sućut ministrice povodom odlaska Silvija Tomaševića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Silvija Tomaševića, jednog od doajena hrvatskoga novinarstva, dugogodišnjeg dopisnika iz Rima koji je svojim visoko profesionalnim pristupom poslu pokrivao ne samo vanjsko-političke nego i mnoge druge teme, a posebno religije, kulture i umjetnosti.


Profesionalnim i kreativnim pristupom svakoj temi, Silvije Tomašević se od početka istaknuo u svojoj generaciji, radeći za mnoge tiskane i elektroničke medije od Večernjeg lista i Vjesnika do Slobodne Dalmacije, HINA-e i Hrvatske radio televizije, a javljao se i za britanski radio BBC, njemački Deutsche Welle i naravno, za RAI Internazionale i Radio Vatikan. Prateći ne samo unutarnje i vanjskopolitičke teme Italije i Vatikana, Tomašević je stekao ugled i u tamošnjim političkim krugovima, pogotovo prateći poglavara Katoličke crkve. Široj publici sigurno će ostati zapamćen po dugogodišnjem izvještavanju iz Vatikana, javljajući promjene na njegovom vrhu, od pape Ivana Pavla II. do današnjeg pape Franje, tumačeći procese koji su utjecali na povijest 20. stoljeća, čije posljedice i danas živimo.
Široki interesi Silvija Tomaševića, kompatibilni njegovom istraživačkom novinarskom genu i  njegov predan rad ostavili su traga i u projektima koje je pokrenuo poput dvojezičnog časopisa „Minoranze – Manjine“  kojim je posebno pridonio životu hrvatske manjine u Italiji i talijanske u Hrvatskoj.
Silvije Tomašević, kako je netko precizno istaknuo, bio je naš dugogodišnji glas iz Vatikana i Italije, glas koji je uvijek nosio novi novinarski pogled, zahvaljujući kreativnom pristupu svakoj temi koju bi prenosio. Njegovim odlaskom hrvatski medijski prostor izgubio je jednog od novinskih velikana, profesionalca čije je rad utjecao i na mnoge mlađe kolege, za koje je uvijek imao vremena, spreman na prijateljsku pomoć i savjet.



 

Pisane vijesti