Filmom Murina pobjednice Canneskog festivala za najbolji debitantski film, otvoreno 68. izdanje Pulskog filmskog festivala

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Pula Film Festival


17. srpnja 2021. – Uoči otvorenja 68. Pula film festivala, film „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović nagrađen je prestižnom nagradom Camera d’Or ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. Svečanost otvorenja pulskog festivala, dodatno je ozračena jednim od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu. Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Otvorenju jednog od najstarijih nacionalnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj prisustvovao je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl koji je čestitao Antoneti Alamat Kusanović na povijesnom uspjehu koji je ostvarila zajedno s cijelom ekipom „Murine“.  Osvrnuvši se na godinu prepunu izazova koja je posebno pogodila kulturu i audiovizualni sektor državni tajnik Partl podsjetio je kako je od početka pandemije u suradnji s audiovizualnom zajednicom Ministarstvo kulture i medija pokrenulo cijeli niz mjera za pomoć filmskoj industriji kako bi joj se osigurao opstanak. Dodao je kako je pandemija usporila i hrvatsku produkciju te stoga moramo biti iznimno ponosni na filmove koji su se unatoč svim poteškoćama uspjeli dovršiti, a dio njih izboriti i za pozicije na vodećim svjetskim festivalima. Pandemija i utjecaj streaming platformi ubrzano su promijenili način funkcioniranja industrije u cijelosti, i zato nam je pri izradi Zakona o elektroničkim medijima bilo ključno da osiguramo dodatno i stabilno financiranje, a time rast i razvoj nacionalne kinematografije, istaknuo je državni tajnik Partl.
„Uloga Ministarstva je stvoriti povoljan i poticajan okvir, kako bi se omogućilo neometano kreativno stvaranje umjetnika“, zaključio je Partl te izrazio uvjerenje kako će se novim izvorima financiranja nastaviti put do svjetla svjetskih festivala i kinodvorana.
 
Ovogodišnji Pula film festival održavat će se na 15 lokacija od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji je 6 hrvatskih i 10 međunarodnih naslova. Sukladno odobrenim preporukama Stožera civilne zaštite Istarske županije, Festival će se održati uz epidemiološke mjere koje podrazumijevaju: održavanje razmaka, nošenje zaštitne maske za lice, dezinfekciju ruku i uzimanje kontakata na ulazu. COVID putovnice ili potvrde o testiranju nisu potrebne.
 
 
 
>>> Programska knjižica Festivala
 



Pisane vijesti