Sućut ministrice povodom odlaska novinara i književnika gospodina Bože V. Žige

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska  uglednog novinara i književnika gospodina Bože V. Žige. 

"Preplićući književnost u novinarstvo i obrnuto, novinarstvo u književnost, Bože V. Žigo bio je poznat po svojim književnim reportažama i putopisima, esejima i feljtonima. Veliki dio svojega života posvetio je književnim i kazališnim kritikama, stoga njegov opus ostaje i kao nezaobilazna dokumentacija kazališne kronike druge polovice 20.stoljeća. Kao mladi komparatist književnosti i profesor francuskog jezika, Bože V. Žigo pripada generaciji legendarnog Studentskog lista gdje je počeo kao književni kritičar, no velikim dijelom svoje karijere ostao je vezan uz Slobodnu Dalmaciju gdje je radio i kao novinar i urednik. Njegova novinarska karijera zaslužno je ovjenčana nagradom za životno djelo koju mu je 1995. dodijelilo Hrvatsko novinarsko društvo.

Veliki doprinos hrvatskoj kulturi Bože V. Žigo dao je svojim književnim djelima, od pripovijetki koje je objavljivao već potkraj 1960-ih u Vidiku, Forumu i Studentskom listu, zajedno s prepjevima iz francuskog pjesništva. Svojom zbirkom novela „Čovjek iz Babilona“ pokazao je bliskost poetici tzv. fantastičara, a novinskim feljtonima „Janus u predgrađu“ dokazao se kao jedan od glavnih predstavnika splitske reportažne škole koju je u tom razdoblju njegovala Slobodna Dalmacija. Stoga će i njegova kasnija djela poput „Notesa kroničnoga aut(o)sajdera” i „Dalmatinska skitanka” ostati kao trajni doprinos nacionalnoj antologiji profesionalnog, kvalitetnog novinarstva." 


 

 



Pisane vijesti