Prvi radni sastanak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića

  • Slika
  • Slika
  • Slika

26. srpnja 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održali su danas prvi radni sastanak sa suradnicima u Ministarstvu kulture i medija. Mnogo je zajedničkih tema, programa i projekata na kojima surađuju Ministarstvo i Grad Zagreb. No od 2020. godine, prioritetna zajednička tema je obnova teško oštećenih kulturnih dobara nakon katastrofalnih potresa u ožujku i prosincu. 

Ministrica Obuljen Koržinek, gradonačelniku Tomaševiću predstavila je posebno rad konzervatorske službe Ministarstva i Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji su zajedno s kolegama Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode od prvog dana nakon prvog potresa poduzeli sve preglede, popise šteta te pripremali i realizirali hitne mjere zaštite. Putem Ministarstva kulture i medija ugovoreno je 3,3 milijarde kuna vrijednih projekata obnove kulturne baštine na području Grada Zagreba i susjednih županija uključujući muzeje, sakralne spomenike te državnu i gradsku imovinu u povijesnoj cjelini grada Zagreba. Ministrica je gradonačelnika izvijestila o radu Međunarodnoga stručnog povjerenstva za konstrukcijsku obnovu koji je formiralo Ministarstvo kulture i medija i koje svojim savjetima pomaže u odabiru metoda obnove složenih povijesnih građevina. Jedan od prvih projekata koji su analizirali odnosio se na obnovu škola uključujući Gornjogradsku školu „Tituša Brezovačkog“. S obzirom na to da je od cjelokupnog graditeljskog fonda 70 % štete nastalo na pojedinačnim spomenicima ili zgradama u zoni zaštite Grada Zagreba, a to su osim sakralnih objekata i škole, bolnice i kulturne ustanove, dogovoren je nastavak suradnje na dugotrajnom i zahtjevnom poslu obnove kulturnih dobara.

U razgovoru su uz ministricu sudjelovali državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturnih dobara Davor Trupković, glavna tajnica Marica Mikec i savjetnica u kabinetu Ana Matković, a uz gradonačelnika su bili njegovi zamjenici Danijela Dolenc i Luka Korlaet, te pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte EU Mirjana Zubak i v.d. pročelnice gradskog ureda za kulturu Jasna Tomažić.

Pisane vijesti