Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Petra Dapca

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska Petra Dapca, jednog od naših najistaknutijih umjetničkih fotografa.

„Profesionalno se formirajući u šezdesetim godinama prošloga stoljeća u atelijeru svoga strica, legendarnog Toše Dapca, a usavršavajući se u europskim umjetničkim metropolama, Zürichu, Parizu i Amsterdamu, Petar Dabac se profilirao u jednog od najzanimljivijih pojava hrvatske umjetničke fotografije.  Usporedo sa svojim umjetničkim djelovanjem, od zaborava je otrgnuo i kontinuirano promovirao neprocjenjivu ostavštinu Toše Dapca koju je uredio kao arhiv s galerijom, učinivši ga dostupnim javnosti. Svoje znanje i iskustvo nesebično je dijelio studentima fotografije na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani i na mnogim fotografskim radionicama.

U antologiji hrvatske suvremene fotografije, ostat će upisane njegove sjajne dokumentarne fotografije, jednako kao i njegovi Fotogrami, osebujni eksperimenti unutar fotografskog medija. Posebnu pozornost i struke i publike na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu izazivali su njegovi lirski svjetlosni zapisi dijelova krajolika, a osobito fotografije njegova obožavanog rodnog Zagreba na čijim je ulicama uvijek pronalazio nova nadahnuća. Odlaskom Petra Dapca, otišao je još jedan dobri duh naših umjetničkih prostora i događanja“. 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica