Sućut ministrice kulture u povodu smrti patera Vladimira Horvata

U povodu smrti isusovca patera Vladimira Horvata, svećenika i redovnika, filologa i književnog znanstvenika, predavača i autora opsežnoga opusa ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime.

"Život patera Horvata pokretale su dvije velike ljubavi – ljubav prema bližnjima, skrb za njihovu duhovnu i svjetovnu dobrobit te ljubav prema književnosti i filologiji kao najvjernijem odrazu svijeta u kojem živimo.
 
Najveće doprinose filologiji ostvario je u proučavanju Matoševe poetike te uloge Bartula Kašića u razvitku hrvatskoga književnoga jezika. Pritom se odvažno i suvereno prihvaćao i kontroverznih tema, razotkrivajući laži i rušeći mitove koji su pratili nastanak hrvatskoga jezičnog standarda. U sjećanju brojnih naraštaja studenata na nizu hrvatskih crkvenih i svjetovnih visokoškolskih učilišta pater Horvat ostat će omiljeni profesor i dobrohotan sugovornik koji je nesebično dijelio i prenosio svoje znanje.
 
Pater Horvat ostavio je duboki trag i u svom pastoralnom djelovanju, ravnajući Hrvatskim katoličkim misijama u Parizu i Beogradu, pri čemu se neumorno bavio i istraživačkim, uredničkim i pedagoškim radom.
 
Odlaskom patera Horvata izgubili smo velikoga duhovnog učitelja, vrsnoga znanstvenika i pedagoga, ali prije svega dobroga čovjeka – jednostavnog, skromnog i srdačnog.
 
U ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime upućujem Vam iskrenu sućut."

Pisane vijesti