23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica  kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je u petak, 13. rujna 2019. godine, sa suradnicima i u pratnji gradonačelnika Grada Lepoglave Marijana Škvarića posjetila 23. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi čija je ovogodišnja tema Bajkovita kraljevska čipka.

Izdanje ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke odvija se kao središnje događanje u okviru manifestacije "Dana europske baštine 2019.".

"Ključno je zainteresirati mlade ljude da nauče i zavole čipku kako bi mogli nastaviti tradiciju koja je dovela do toga da imamo nešto tako vrijedno i prepoznato na međunarodnoj razini", istaknula je ministrica te dodala kako Ministarstvo kulture prati ovu manifestaciju kao i aktivnosti čipkarica koje čuvaju ovo nematerijalno kulturno dobro upisano na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Festival je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi dodijelila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos očuvanju izrade lepoglavske čipke i uspješne međunarodne promocije hrvatske etnografske tradicije.

Otvorenju je kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek prisustvovao i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. „Nakon ostvarenog sna o uvrštavanju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, slijedi ostvarenje sna o izgradnji prostora u kojem će se dostojno predstavljati lepoglavsko čipkarstvo i baština“, rekao je Trupković govoreći o zaštiti i promociji čipke te Muzeju čipkarstva kao koraku koji slijedi.

Ovogodišnja partnerska zemlja Festivala je Španjolska te je tom prilikom veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo izrazio zadovoljstvo što je upravo njegova zemlja partner Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi te što će na njemu biti predstavljene čipke iz španjolskih regija, a čija povijest seže čak do 15. stoljeća. Tijekom trodnevnog festivala u Lepoglavi posjetitelji su mogli upoznati čipkarstvo brojnih domaćih te izlagača iz 16 drugih zemalja među kojima su po prvi puta bili i izlagači iz Južne i Srednje Amerike - Brazila, Venezuele i Portorika.

Osim izložbi, zanimljivih radionica i predavanja te niz drugih popratnih događanja, poput sajma tradicijskih rukotvorina i starih zanata, posebnu pažnju posjetitelja privukle su instalacije na temu bajkovite kraljevske čipke postavljene u lepoglavskom Domu kulture te u prostoru Pavlinskog samostana, među kojima su i haljine napravljene od žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke, ukrasi za kosu i nakit te po prvi puta simbioza lepoglavske čipke i samoborskog kraluša.

Foto: Hina
Foto: GODAR
 

Pisane vijesti