Sućut ministrice kulture u povodu smrti Branka Lustiga, najpoznatijeg i najuspješnijeg hrvatskog filmskog producenta

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime, u povodu odlaska najpoznatijeg i najuspješnijeg hrvatskog filmskog producenta Branka Lustiga.

"Hrvatska ostaje bez velikana koji je cjelokupnim radom i djelovanjem, kao i vlastitim životom, zadužio hrvatsku kulturu i društvo u cjelini. Najveća svjetska priznanja, uključujući dvije nagrade Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za filmove Schindlerova lista i Gladijator, jamstvo su njegovog neizbrisivog nasljeđa kako u hrvatskoj tako i u svjetskoj kinematografiji.

Kao preživjeli iz Auschwitza bio je posvećen njegovanju sjećanja na Holokaust te je vlastito životno iskustvo ugradio u sve sfere profesionalnog djelovanja. S ciljem očuvanja sjećanja i promicanja vrijednosti demokratskog društva, tolerancije i razumijevanja, pokrenuo je u Zagrebu Festival židovskog filma koji je prerastao u Festival tolerancije.

Tijekom cijelog života iskustva i znanja stečena u bogatoj karijeri nesebično je prenosio mlađim kolegama, a najmlađim naraštajima neumorno je, kroz vlastita iskustva iz logora, prenosio ideju važnosti prihvaćanja i poštivanja različitosti.

Njegov doprinos Republici Hrvatskoj, ne samo u audiovizualnom segmentu, već u građenju boljeg i tolerantnijeg društva ostat će nam svima u trajnom nasljeđu."

Pisane vijesti