Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Valtera Dešpalja

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od najboljih hrvatskih glazbenika svjetskog ugleda, sjajnog violončelista Valtera Dešpalja.

„Duboko ožalošćeni viješću o odlasku gospodina Valtera Dešpalja, s ponosom se prisjećamo njegovog raskošnog glazbenog talenta, violončelističke virtuoznosti kojom je osvajao pozornice diljem svijeta. Bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini diplomant američke i ruske akademije usred razdoblja Hladnog rata - prestižnog „Juilliarda“ u New Yorku i Moskovskog konzervatorija ''Čajkovski''. Usavršavao se kod najboljih svjetskih violončelista i gotovo da i nema glazbenog svjetskog središta gdje nije solistički gostovao, od Carnegie Halla i Kennedy Centra, preko Royal Festival Halla u Londonu i Sydney Opera House, do amsterdamskog Concertgebouwa, dvorane Moskovskog konzervatorija i Petrogradske Filharmonije.

Impresivan je i popis najboljih svjetskih orkestara uz koje je nastupao, od Berlinskog simfonijskog orkestra, Drezdensku, Varšavsku i Rotterdamsku filharmoniju, preko Orkestra Holandskog radija, do National Symphony Washington, Sydney i Melbourne Symphony, surađujući s najpoznatijim tadašnjim dirigentima. Bio je član žirija na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima, a muzicirajući u komornim glazbenim ansamblima s najvećim imenima koji su ga pozivali na suradnju kao jednog od najvećih suvremenih čelističkih talenata, Valter Dešpalj stekao je mnoga prijateljstva i poznanstva, koja je dok je bio direktor glazbenog dijela Dubrovačkih ljetnih igara, pretvorio u jedno od najboljih razdoblja tog našeg nacionalnog festivala.

Neprocjenjiva je ostavština Valtera Dešpalja hrvatskoj kulturi i to ne samo zahvaljujući njegovoj glazbenoj izvrsnosti kojom je ostvario bogati svjetsku karijeru. Nagrađivan i priznat, Valter Dešpalj ostat će zapamćen kao jedan od najuglednijih glazbenih pedagoga, čije će ime biti upisano u biografije najboljih svjetskih violončelista današnjice. Bio je naime jedan od onih profesora zagrebačke Muzičke akademije, koji nisu samo profesorski gostovali u drugim glazbenim središtima, nego je njihova pedagoška kvaliteta privlačila studente iz cijeloga svijeta upravo u Zagreb.

Sjećajući se njegova ogromnog doprinosa razvoju i popularizaciji glazbe, a posebno hrvatskih autora, ne smijemo zaboraviti jedinstveni pokret kojeg je utemeljio kao, kako je sam istaknuo, „jedno fino stanje duha i uha“, kao živo učilište zajedničkog druženja i muziciranja, namijenjeno mladim violončelistima. U Cellomaniji su naime utjelovljene njegove ljudske i umjetničke vrline: vedri duh, prijateljstvo, uživanje i ljubav prema glazbi, traženje izvrsnosti, pa i otvorenost prema eksperimentiranju s drugim glazbenim žanrovima. 

Muzicirajući sa svojim „čelističkim zborom“ - bivšim i aktualnim studentima iz cijele Europe, redom pobjednicima međunarodnih natjecanja, Dešpalj je održao brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, ostajući zapamćen i kao jedan od onih koji mladim umjetnicima daje ne samo priliku i potporu, nego i veliko priznanje kao svojim jednakopravnim suradnicima. Zbog toga će ostati duboko upisan u srca svojih brojnih studenata, ali i u pamćenju velikih krugova svoje publike“. 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica