Karlovačka gradska knjižnica i Aquatika ujedinjene u projektu „Zelene knjižnice“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Fotografije: Denis Tošić

12. travnja 2023. – U Javnoj ustanovi Aquatika - slatkovodnom akvariju u Karlovcu svečano je otvoren izdvojeni odjel Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ – „Zelena knjižnica“, čije su usluge  namijenjene najmlađoj djeci, učenicima, studentima, znanstvenicima, turistima te lokalnom stanovništvu, s ciljem razvijanja svijesti o bogatoj biološkoj raznolikosti te edukacijama kroz literaturu i aktivnosti.

Time je jedna od najstarijih nacionalnih hrvatskih knjižnica, utemeljena 1838. godine kao „Ilirsko čitanja društvo“, dobila nov, suvremen sadržaj kojim se korisnicima i posjetiteljima Javne ustanove Aquatika približava užitak čitanja. Neke od planiranih aktivnosti kojima se razvija i stvara nova publika jesu radionice i pričaonice  koje će se održavati svake subote u 10 sati u prostoru „Zelene knjižnice“ , a koje će provoditi knjižničari, djelatnici Aquatike te vanjski predavači, u suradnji s hrvatskim nakladnicima.

Projekt je nastavak niza globalnih knjižničnih inicijativa koje knjižnicu pozicioniraju kao važan čimbenik u edukaciji o zelenim politikama i održivom društvu. Podsjetimo kako se „zelena priča“ karlovačke knjižnice temelji na arhitektonskom rješenju Središnje knjižnice, koja je otvorena 1976. godine kao prva namjenski projektirana knjižnica ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. Godine 2007. dograđena joj je potpuno energetski učinkovita zgrada sa zelenim krovom na kojem su se održala brojna ekodogađanja, a 2019. zgrada je potpuno energetski obnovljena.

U razdoblju od 2017. do 2023. godine Ministarstvo kulture i medija dalo je potporu programima iz različitih područja kulturne djelatnosti Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu u iznosu većem od pola milijuna eura. Stoga je u programu svečanog otvorenja sudjelovao i državni tajnik Ministarstva dr. sc. Ivica Poljičak, koji je, čestitajući organizatorima, poručio da zahvaljujući trudu i uspjesima i dalje mogu računati na potporu Ministarstva. „Svjesni smo kako je knjižnica središnje mjesto okupljanja, rasadnik novih ideja te mjesto susreta i druženja“, poručio je Poljičak te dodao da je njezina prirodna uloga u stvaranju svijesti o važnosti prirodne baštine i promidžbi pisanih i digitalnih sadržaja koji populariziraju održivo društvo. „Ovaj prostor doista izgleda reprezentativno, a posebice s obzirom na ulogu i temu kojoj je posvećen, a to je Zelena knjižnica“, istaknuo je državni tajnik Poljičak te zaključio kako će se s tog mjesta širiti informacija, davati kvalitetna znanja, nailaziti na dobre knjige, „a oni najmlađi usvojit će nove vrijednosti od održivog razvoja i zaštićenog okoliša do važnosti zdrave prehrane“.

Uz gradonačelnika Karlovca Damira Mandića na svečanosti otvorenja sudjelovale su i prethodna ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić, sadašnja Kristina Čunović te ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.
 

Pisane vijesti