Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska nacionalne prvakinje opere Mirelle Toić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska nacionalne prvakinje opere Mirelle Toić, umjetnice svjetskog formata i po mnogima „najbolje hrvatske verdijanke".

"Od kada je diplomirala na Akademiji za glasbo u Ljubljani i debitirala u Mariboru, od kraja sedamdesetih godina, Mirella Toić do svojeg je umirovljenja, ostala vjerna Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. U više od četrdeset godina dugoj i bogatoj karijeri, mnogo je puta zablistala u nizu zapaženih uloga, među kojima se posebno istaknula kao Mimi u La Boheme, Fiordilige u Cosi fan tutte i Leonore u Trubaduru. Potonju heroinu često je tumačila i na pozornicama Udruženih gradskih kazališta Krefelda i Mönchengladbacha (Vereinigte Städtische Bühnen Krefeld und Mönchengladbach), gdje se tijekom četrdesetak nastupa istaknula i u ulozi Giuliette u Hoffmannovim pričama.

Njezin bogati repertoar obuhvatio je također i uloge u operama Krabuljni ples, Don Carlos, Aida, Moć sudbine, Simone Boccanegra i Lombardijci, a za svoj rad primila je brojna priznanja poput odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i godišnje Nagrade Vladimir Nazor.

Izvanredna intonativna pouzdanost i izjednačenost impresivnog glasovnog raspona bila je popraćena prirodno toplim fraziranjem i sigurnim scenskim nastupom, što ju je proslavilo kao jednu od najboljih dramskih soprana ovih prostora. Njezine cjelovite i dojmljive interpretacije ostat će zapisane zlatnim slovima u povijesti naše nacionalne kulture."

Pisane vijesti