Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska umjetnice Jagode Buić Wuttke

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska ugledne umjetnice, scenografkinje i kostimografkinje Jagode Buić Wuttke. 

„Pamtit ćemo njezinu svestranost, entuzijazam i kreativnost koju je unosila u svoja djela, ali i u komunikaciju s mnogim umjetnicima različitih područja. Premda je bila najpoznatija po svojim monumentalnim tapiserijama, kojima je ispisala najvažnije poglavlje tog dijela hrvatske primijenjene umjetnosti, Jagoda Buić ostavila je i duboki kreativni trag na kazališnoj sceni, izrađujući neke od najavangardnijih kostimografija i scenografija u kazalištima od Beča i Zagreba, preko Osijeka i Dubrovnika do Splita.

Studentica bečke Akademije za primijenjenu umjetnost, od samih početaka sredinom šezdesetih godina, Jagoda Buić nametnula se svojim avangardnim pristupom oblikovanju tapiserije. Nadahnuta pučkim predivom, etnološki istražujući njegovu strukturu, izradu i bojenje, izrađivala je monumentalne, istkane slike, koje je kasnije avangardno oblikovala u skulpture ili samostalne objekte u prostoru. Izlagala je u muzejima i galerijama po cijeloj Hrvatskoj i diljem svijeta, dobila je niz priznanja za svoj bogati opus, uključujući najvišu državnu nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo. 

Ostajući vjerna monumentalnim formatima, sa svojim tapiserijama ili instalacijama od kovine i kolažima različitih materijala, Jagoda Buić je kroz cijelu svoju karijeru osvajala muzejske, galerijske i kazališne prostore  snažnim, ekspresivnim izrazom, strastveno uživajući u umjetnosti kao i u životu. Prostore u kojima je živjela i stvarala pretvarala je u mjesta susreta okupljajući umjetnike u svojim domovima čudesne dubrovačke Kolorine, Venecije, Pariza ili Provanse.

Odlaskom gospođe Jagode Buić Wuttke Hrvatska je izgubila jedinstvenu umjetnicu koja će u antologiju nacionalne umjetnosti zauvijek biti upisana svojim snažnim, avangardnim tapiserijama-skulpturama“. 
 

Pisane vijesti