Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Silvija Foretića

14. svibnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Silvija Foretića, jednog od najvećih hrvatskih suvremenih skladatelja koji je preminuo u Kölnu u 84. godini života.


„Silvije Foretić ostat će zapamćen ponajprije kao l'enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, svestrani umjetnik koji je svojim djelovanjem provocirao, poticao publiku na promišljanje o suvremenim temama i širio vidike o moći i utjecaju suvremene avangardne glazbe. U povijesti hrvatske glazbe već su upisana brojna njegova skladateljska djela, najčešće temeljena na vlastitim tekstovima u kojima je izražavao ironično-kritički stav prema anomalijama suvremenog glazbenog života te stavove o aktualnim općeljudskim pitanjima poput ekoloških katastrofa i ratova. 

Hrvatsku glazbenu scenu Silvio Foretić obogatio je brojnim ostvarenjima u području scenske glazbe i radiodrama, od čega je pedesetak koncertnih i glazbeno-scenskih djela, među kojima se ističu Valse macabre za tenor i salonski orkestar, Für Klavier? scenska akcija za vrpcu i projekcije, Osmi dan ili u traženju bijele vječnosti za glumca i vrpcu, Symphonie za skladatelja koji pjeva uz klavir i Semi-Mono-Opera za glas, klavir, orgulje i vrpcu. Rođen u obitelji opernog tenora, vezu s operom i kazalištem održao je do zrelih stvaralačkih godina u kojim se posvetio formi instrumentalnog teatra, u čijim je realizacijama nerijetko sam sudjelovao kao pijanist, pjevač ili dirigent. Interes publike izazvao je još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kada je sa studijskim kolegom i skladateljem Jankom Jezovšekom utemeljio Ansambl za suvremenu glazbu s kojim je tijekom šezdesetih godina održavao provokativne koncerte s ciljem suprotstavljanja konvencionalizmu i institucionalizmu u glazbi. Njegova svestranost, nepresušna energija i ljubav prema glazbi bili su temelji raznovrsnih formi njegova djelovanja kao novinara, orkestralnog glazbenika, baletnog i opernog korepetitora, operetnog dirigenta, pijanista i kućnog skladatelja u satiričkom kazalištu Kerempuh. Istodobno, uz svoje neprekidno glazbeno stvaralaštvo, Silvio Foretić profesionalno se usavršavao, ponajprije kod vodećih avangardnih skladatelja na Visokoj školi za glazbu u Kölnu: kompoziciju kod Bernda Aloisa Zimmermanna i elektroničku glazbu kod Herberta Eimerta, zatim kod Karlheinza Stockhausena te bio suradnik i asistent poznatog autora instrumentalnog teatra Mauricija Kagela. U Kölnu je također osnovao „Ansambl kraj stoljeća, kraj tisućljeća“ (Ensemble fin de siècle - fin de millénaire) s kojim je održao pedesetak koncerata, a za Njemačku je ostao vezan i pedagoškim radom kao profesor na Folkwang Hochschule u Essenu i Duisburgu. Kao jedan od utemeljitelja i dugogodišnji predsjednik Hrvatske kulturne zajednice Colonia croatica u Kölnu te član predsjedništva Kölnskog društva za Novu glazbu, uvelike je pridonio ne samo glazbenoj sceni nego i odnosima s hrvatskim iseljeništvom. Upravo zbog velikih doprinosa hrvatskoj kulturi Silvio Foretić zasluženo je ovjenčan najvišim državnim i strukovnim priznanjima kao što su Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), godišnja Nagrada Vladimir Nazor (2003.) i nagrada Porin za životno djelo (2021.).

Odlazak Silvija Foretića predstavlja nenadoknadiv gubitak za hrvatsku i europsku glazbenu scenu, no njegova djela i rad zalog su umjetničke budućnosti u kojoj nastavljaju djelovati generacije budućih hrvatskih skladatelja. Njegovi suradnici nosit će ga u prijateljskom sjećanju kao izrazito duhovitu i neposrednu osobu s kojom je stvaranje bilo kojeg projekta bilo istinsko uživanje u glazbi."




 

Pisane vijesti