Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Marije Ujević Galetović

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jedne od najboljih hrvatskih umjetnica, jednog od najdarovitijih kiparskih imena hrvatske umjetnosti uopće, akademkinje Marije Ujević Galetović.

„Tijekom desetljeća plodnog rada njezina jedinstvena, duhovita i intelektualna kiparska kreativnost obogaćivala je nacionalnu kulturu kiparskim remek-djelima, ujedno spomenicima hrvatskim i svjetskim velikanima. Od svetog Ivana Pavla i svetog Ivana Bosca, Jurja Križanića i Frane Petrića do Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Miroslava Krleže, Vlaha Paljetka, Jakova Gotovca i mnogih drugih, Marija Ujević Galetović znalački je portretirala sublimirajući lik i djelo u originalni umjetnički koncept, karakternu crtu koja je svaki lik činila prepoznatljivim.

Mnoge njezine skulpture oplemenile su urbane prostore od njezina rodnog Zagreba do omiljene Silbe, od Virovitice, Vrsara, Marije Bistrice, Sinja, Cresa, Rijeke, Osijeka, Labina do Visokog, Bihaća i Novog Sada. Sloboda izbora, sloboda umjetnosti njezin je životni kredo koji se najbolje zrcalio u jednoj od njezinih najpoznatijih skulptura, onoj „Trkača“ na Savskom nasipu.

U idiličnom ambijentu Silbe njezin park skulptura, koji je sama osmislila i uredila, ostat će jedinstven memento njezinom bogatom i vrijednom opusu, a u pamćenju njezinih studenata koje je tijekom dugogodišnjeg rada na Akademiji likovnih umjetnosti odgajala kao vlastitu djecu bit će pohranjena trajna uspomena na njezin vedar, dobri duh i ljudsku toplinu. Njezinim odlaskom hrvatska umjetnička scena izgubila je sjajnu umjetnicu antologijskih djela i omiljenu profesoricu.“Pisane vijesti | Društvo i zajednica