Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Inoslava Beškera

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Inoslava Beškera, jednog od bardova hrvatskoga novinarstva, dugogodišnjeg vanjskopolitičkog dopisnika iz Rima, profesora, znanstvenika, prevoditelja i vrsnog poznavatelja kulture, umjetnosti i religije.

Profesionalnim i kreativnim pristupom Inoslav Bešker je pristupao svakoj temi kojom se bavio kroz svoju plodnu novinarsku karijeru, pišući za brojne medije od Omladinskog tjednika i Studentskog lista, preko Telegrama, Starta i Vjesnika, do Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista, a surađivao je i s BBC-jem, Hrvatskom radiotelevizijom i Radiom 101.

Kontinuirano se obrazujući i usavršavajući svoju novinarsku karijeru, istodobno je napredovao i u svojim znanstvenim istraživanjima, doktoriravši na Sveučilištu u Milanu poredbenu slavistiku disertacijom o Morlacima u europskoj književnosti, promovirajući tako hrvatsku kulturnu baštinu na međunarodnoj znanstvenoj sceni.

Ostvario je i sjajnu profesorsku karijeru, od kroatističke na Sveučilištu u Splitu, slavističke na Orijentalnom sveučilištu u Napulju, La Sapienzi u Rimu i na Sveučilištu u Bologni. Generacijama novinara predavao je istraživačko novinarstvo na Sveučilištu u Zagrebu i novinarstvo i komunikologiju na Sveučilištu u Dubrovnik.

Radeći kao dugogodišnji dopisnik iz Rima, pišući o raznovrsnim temama od politike do kulture i religije, novinarska svakodnevnica mu nije bila dovoljna. Ostvario je niz prevoditeljskih dijela i autorskih knjiga, među kojima je najpoznatija biografska monografija To je bio Ivan Pavao II. iz perspektive dopisnika koji je desetljećima pratio život našeg suvremenog sveca.

Njegova svestranost i novinarska znatiželja, pogotovo prema filološkim i kulturološkim fenomenima, urodili su plodom izdanja poput Goli blagdani, Filološke dvoumice, studije i eseji i Riječ dana.

Inoslav Bešker zasluženi je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Nagrada "Otokar Keršovani" i Nagrada Slobodne Dalmacije za životno djelo u novinarstvu, kao i Nagrada Miljenko Smoje i Nagrada HND-a Marija Jurić Zagorka za novinara godine.

Odlaskom Inoslava Beškera hrvatski medijski prostor izgubio je jednog od novinskih velikana, profesionalca čiji je rad utjecao i na mnoge mlađe kolege svjedočeći važnost istraživačkog novinarstva i visokih profesionalnih kriterija.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica