Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Duška Valentića

10. lipnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno, u povodu odlaska gospodina Duška Valentića, cijenjenog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca.

„Prisjećajući se njegova bogatog i uspješnog umjetničkog puta, Duška Valentića će se zagrebačka publika sjećati prije svega kao jednog od zaštitnih lica Gradskog dramskog kazališta Gavella gdje je primljen još kao nadareni stipendist za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kojem je ostao vjeran sve do odlaska u mirovinu 2016. godine. U pamćenju će nam zato ostati mnoga njegova ostvarenja koja je igrao posvećeno, uvijek s dozom vlastite duhovitosti i neiscrpnom ljubavi prema glumi. Svestranog glumačkog dara, bio je jednako uspješan u klasičnim ulogama domaćeg i stranog repertoara, od Maškarate ispod kuplja, Priča iz Bečke šume, Život je san, Ivanov, Surove kazališne priče, do Candidea, Othella i Macbetha. Premda je cijeli kazališni vijek posvetio našem kultnom rasadniku dramske umjetnosti, Duško Valentić je svojim talentom osvajao i ostale nacionalne pozornice, od Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, preko Teatra &TD, i Histriona, do Dubrovačkih ljetnih igara.

Za generacije televizijskih gledatelja ostat će posebno upamćen kao legendarni Papundek iz kultne tv-serije Velo misto Miljenka Smoje i Joakima Marušića, a od svoje prve pojave na velikom ekranu u Golikovom klasiku Imam dvije mame i dva tate, Duško Valentić je nanizao brojne filmske uloge, nametnuvši se svojim snažnim glumačkim izričajem, otjelovivši jedinstvene likove hrvatske  televizijske i filmske produkcije kao što su Kuda idu divlje svinje, Nepokoreni grad, Zadarski memento, Putovanje u Vučjak i mnoge druge.

Odlazak gospodina Valentića velik je gubitak ne samo za hrvatsko glumište, nego i hrvatsku kulturu u cjelini. Njegova glumačka ostvarenja ostaju trajno upisana u nacionalnoj antologiji dramske umjetnosti."

Pisane vijesti