„AJMO!" – novi projekt Ministarstva kulture i medija i Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: MKM / Marko Uzelac


11. lipnja 2024. -  Pilot projekt „AJMO!" kojim se podržavaju i razvijaju koncertne aktivnosti u manjim gradovima, iniciran i razvijen u suradnji Ministarstva kulture i medija i Ureda za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije, predstavljen je u Zagrebačkom Griff baru.
 

Zajedno s predstavnicima Ureda za izvoz glazbe (We move music Croatia) ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je projekt koji ima za cilj potaknuti i sufinancirati organizatore, zainteresirati gradove, općine i županije kao partnere i omogućiti trajnu podršku koncertnim promotorima i stvoriti organizacijsku mrežu. Ministrica je istaknula problem velike centralizacije događanja, odnosno sezonalnosti, jer se većina glazbenih sadržaja događa ljeti, te dodala kako Ministarstvo od početka surađuje s Hrvatskom glazbenom unijom kako bi zajedno razvijali i ojačali domaću koncertnu infrastrukturu i dali veću vidljivost hrvatskoj glazbi.
 
Prisjetivši se već nekoliko kriza i one najveće tijekom pandemije, ministrica je naglasila kako su se zajedničkim snagama i u partnerstvu s glazbenom strukom pronašla rješenja zahvaljujući kojima je Hrvatska bila jedina europska država koja je svoju kulturu držala kontinuirano otvorenom tijekom karantene. Osvrnula i na cijeli niz mjera i potpora glazbenoj industriji, kao što su bile „Jer svirati se mora“, koje su obuhvatile cijeli lanac vrijednosti, od stvaranja i proizvodnje do distribucije i sudjelovanja kako bi se očuvao sustav i omogućila prilagodba novim okolnostima te osigurao daljnji opstanak. S ciljem ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera, ali i potpore umjetnicima koji su ostali bez posla, Ministarstvo je za niz mjera u 2020. i 2021. godini izdvojilo 56,8 milijuna eura. Ministrica je dodala kako će daljnje potpore kulturnim i kreativnim sektorima bit provedene kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u vrijednosti od 33,2 milijuna eura.
Govoreći o većoj zaštiti i poticanju hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija, ministrica je podsjetila na Zakon o autorskom i srodnim pravima, kao i  na uvedenu obvezu u Zakonu o elektroničkim medijima: nakladnicima radija povećan je udio za emitiranje hrvatske glazbe te propisano vrijeme u kojem većina mora biti emitirana (25 % od čega najmanje 20 % mora biti emitirano u vremenu od 6 do 22 sata), čiji se rezultati vide, jer prema istraživanju ZAMP-a najviše se sluša hrvatska glazba.
 
Izrazila je veliko zadovoljstvo što je u samo dvije godine punim intenzitetom zaživio Ured za izvoz glazbe što se dokazalo s velikim uspjehom na festivalu SHIP u Šibeniku, kao i brojnim sudjelovanjima na sličnim „show-case“ festivalima u inozemstvu. Ministrica je zato naglasila da se s pilot-projektom „Ajmo“ ide korak dalje u osnaživanju mreže klubova i razvoja programa i publike, što će Ministarstvo nastaviti pratiti i ovisno o rezultatima određivati iznose potpora, koji u ovom prvom izdanju iznose po deset tisuća eura za deset klubova. Na novinarsko pitanje o vrstama glazbe koja se podupire ovim projektom, odnosno uključuje li projekt klasičnu glazbu, ministrica je podsjetila na dugogodišnji, redoviti javni poziv za financiranje klasične glazbe, ne samo pojedinačnih programa, nego i mnogih festivala kao i projekt KONCI.HR koji također povezuje lokalne organizatore i producente kako bi se stvorila gušća mreža koncerata klasične glazbe i u manjim mjestima i gradovima izvan sezone. 
 
Suosnivači Ureda za izvoz glazbe Davor Drezga i Dražen Baljak ujedno i predsjednik Hrvatske glazbene unije i glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Frane Tomašić predstavili su detalje natječaja „AJMO!“ koji je namijenjen svim organizatorima koncerata, uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Dodali su kako kriteriji natječaja u središte pozornosti stavljaju ambiciju i kvalitetan plan, prethodno iskustvo, poticanje lokalne zajednice i lokalne publike. Pojasnili su kako će u samom natječaju biti ponuđeni izvođači koji su već iskazali interes te najavili javno objavljivanje natječaja za sredinu lipnja ove godine uz trajanje mjesec dana. Najavili su kako će neovisno povjerenstvo ocijeniti pristigle prijave do kraja kolovoza, a promocija rezultata natječaja upriličit će se u rujnu, u sklopu ovogodišnjeg SHIP festivala.

Pisane vijesti