Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska arhitekta i urbanista Ante Rožića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska arhitekta i urbanista Ante Rožića. 

Poznat ponajprije po mnogim vrhunskim ostvarenjima hotelske arhitekture Ante Rožić bio je jedan od onih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom i radnim vijekom ostali vjerni jednom podneblju čiji su duh dobro poznavali i tako ostvarili najbolja djela.

Od prvih ostvarenja kao što su crkve u Podgori i Drašnicama kojima je pokazao iznimnu kreativnost i senzibilitet za oblikovanje suvremenog vjerskog svetišta, preko urbanističkih planova i javnih zgrada, Rožić se u svom radu specijalizirao za projektiranje hotela razvijajući i usavršavajući tipologiju primjerenu priobalnom pojasu Makarskog primorja.

Poštujući postulate moderne arhitekture, Rožić je u svakom svom projektu posebno njegovao tradicijske elemente poput suhozida ili mediteranske obrade kamena, uvažavajući urbani ili ruralni kontekst u kojem je gradio. Od urbanističkih planova do mnoštva arhitektonskih projekata i rješenja interijera Rožić je uvijek posebno skrbio za duh mjesta, odnosno za stvaranje mediteranskog ambijenta.

Ante Rožić, zaslužio je obje visoke nagrade za životno djelo i onu državnu koja nosi ime Vladimira Nazora i onu strukovnu, Udruženja hrvatskih arhitekata koja nosi ime oca moderne hrvatske arhitekture Viktora Kovačića. Parafrazirajući obrazloženja tih priznanja, Rožić je „svojim opusom pridonio činjenici da je Južna Dalmacija internacionalno relevantna regija arhitektonskog mediteranskog modernizma“, te će stoga njegova djela trajno ostati upisana u antologiju hrvatske moderne arhitekture.


 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica