Sućut ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek povodom odlaska Miše Martinovića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospara Miše Martinovića, velikana hrvatskog glumišta, umjetnika koji je desetljećima oživljavao stoljećima stare dubrovačke riječi i misli i pretvarao ih u našu suvremenost.

„Od prvih koraka u Gavelinoj inscenaciji Vojnovićeve „Dubrovačke trilogije“, kad je igrajući Vuka „Na taraci“ oživio smiraj dubrovačke vlastele, preko svih ostalih legendarnih otjelovljenja Vojnovićevih, Držićevih, Gundulićevih, Krležini ili Goldonijevih likova, Miše Martinović davao je jedinstvenu glumačku energiju, neusporedivu ljubav prema kazalištu i radost glume.

U „Dundu Maroju“ odglumio je sve ključne uloge, od Mara, preko Bokčila do Dunda, u „Stancu“ je bio i Đivo i Stanac, a jednako tako bio je Vojnovićev Vuko, Lukša, Lujo, Niko i Jerko. Upravo zbog toga, svi mi koji smo imali privilegiju gledati ga i pratiti od djetinjstva u sjajnim izvedbama, hitovima Dubrovačkih ljetnih igara, s gosparom Mišom smo upijali akcente i usavršavali naš dubrovački. Zato smo mu posebno zahvalni, jer nas je podsjećao kako smo ponosni nasljednici tog jezičnog i književnog blaga.

Bez njegovog Frana, kultna „Kafeterija“ ne bi godinama bila hit-predstava za koju su se nadodavali redovi stolica i zbog koje je Gundulićeva poljana odjekivala smijehom i aplauzom. Ne bi ni Krležin „Aretej“, ni Euripidove „Feničanke“, bez njegovih virtuoznih dramskih ostvarenja bile predstave koje su s pravom upisane u antologiju nacionalnog teatra. Premda je ostvario i više filmskih uloga, a nacionalnu popularnost zaslužio ulogom Brice u „Malom mistu“, Martinović je šest desetljeća ostao vjeran zahtjevnom kazališnom poslu.

Zajedno s generacijama Dubrovčana koji su pratili na stotine njegovih izvedbi ne samo na Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, svaki put kad pogledamo prema Sponzi, sjetit ćemo se njegovih maestralnih „dozvola“ glumcima da uđu i zaposjednu grad svojom umjetnošću. Svijetlost vječna neka svijetli našem nezaboravnom knezu od glumaca i glumačkog umjeteonstva.“
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica