Sisak nakon razornog potresa na izložbi fotografija u povodu Dana europske baštine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

20. rujna 2021. – U povodu Dana europske baštine u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba „Između dvaju čekanja“ fotografa Miroslava Arbutina-Arbe u organizaciji Gradskog muzeja Sisak.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak otvorio je izložbu ponajprije podsjetivši na najteže trenutke Siska i njegovih građana za vrijeme katastrofalnog potresa. Istaknuo je zatim angažman ujedinjene i osnažene konzervatorske službe Ministarstva kulture i medija kojoj su se u dokumentiranju nastalih šteta na kulturnim dobrima pridružile službe Civilne zaštite, Hrvatske gorske službe za spašavanje, Stožera civilne zaštite RH te plavih kaciga iz Odreda karabinjera za zaštitu kulturne baštine Italije kao i mnogih drugih pojedinaca.

Istaknuvši važnost dokumentarne fotografije fotografa Miroslava Arbutine Arbe za popis i opis stanja kulturne baštine i prostora grada, državni tajnik Poljičak je podsjetio kako je Ministarstvo kulture i medija odmah nakon katastrofalnih potresa poduzelo korake u zbrinjavanju kulturnih dobara, sagledavanju posljedica potresa i organizaciji postupanja te da su do sada obavljene gotovo sve aktivnosti na provedbi hitnih mjera zaštite oštećenih kulturnih dobara u potresima, od evakuacije i pohrane pokretnih sakralnih i drugih inventara, muzejske, arhivske i druge vrijedne građe iz ugroženih crkava i zgrada.

„Obavljeno je interventno arhitektonsko i geodetsko snimanje, provedene su mjere privremene stabilizacije oštećenih građevina i preventivne zaštite, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije“, dodao je Poljičak ističući da nas sve posebno veseli što su krajem kolovoza počeli radovi na obnovi Glazbene škole Fran Lhotka u Sisku i ostalim pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima na potresom pogođenom području Siska i Banovine na kojima konzervatori iz sisačkog odjela rade s Hrvatskim restauratorskim zavodom.

Čestitavši organizatorima i autoru državni tajnik Poljičak naglasio je kako izložba pridonosi senzibilizaciji šire javnosti o važnosti skrbi i očuvanja kulturne baštine kao i jačanju suradnje svih dionika koji sudjeluju u zaštiti kulturne baštine od rizika.

Izložba ostaje otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do 10. listopada 2021.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica