„Šesti autobus“ otvorio 69. izdanje Pula film festival

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekcijom kratkog animiranog filma „Uzbudljiva ljubavna priča“ in memoriam Borivoju Dovnikoviću – Bordu te premijerom drame „Šesti autobus“ redatelja Eduarda Galića otvoreno je 69. izdanje Pula filma festivala.

Uz čestitke organizatorima, filmskim djelatnicima i svim kreativcima koji su pridonijeli realizaciji ovogodišnjeg Pulskog festivala, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se nakon gotovo dvije godine pandemije, publika ponovno u tako velikom broju okupila u najljepšem kinu na svijetu pod zvijezdama, u našem filmskom gradu Puli.
 
„U zahtjevnoj situaciji pandemije naša Vlada putem Ministarstva kulture i medija, nizom je mjera pomogla filmskom sektoru, kao i drugim kulturnim djelatnostima, kako bismo zajednički uspješno prebrodili teškoće s kojima smo se, nažalost, svi susreli“, podsjetila je ministrica u svom obraćanju i dodala kako smo uspjeli postići da se kulturni život nastavi, ne izgubi kontakt umjetnika i publike, te se nastave snimati filmovi. Na toj volji i hrabrosti da uz brojne rizike nastave raditi i stvarati, ministrica je zahvalila svim producentima i svim umjetnicima. 
 
Ministrica je najavila nastavak zajedničkog rada na osnaživanju i razvoju  hrvatskog audiovizualnog sektora, čiji se rezultati vide ne samo u brojnim međunarodnim uspjesima naših glumaca i redatelja, nego i u napretku svih dionika naše filmske industrije angažiranih u mnogim stranim produkcijama koje su se snimale u Hrvatskoj čak i tijekom pandemije.
 
Osvrnuvši se na temu filma „Šesti autobus“ Eduarda i Dominika Galića, kojim je otvoren pulski festival, ministrica je istaknula kako nas je podsjetio na Domovinski rat i prisjetio koliko je važno pokazivati solidarnost i pružati pomoć ukrajinskom narodu koji proživljava ono što smo mi doživjeli prije 30 godina. Ministrica je na kraju pozvala sve da budemo ponosni što smo u svim dijelovima Hrvatske otvorili naše kuće i naša srca i što se trudimo kao pojedinci i kao društvo pomoći onima koji su se sklonili u Hrvatsku da izbjegličke dane prožive sa što manjim traumama.
 
Uz ministricu okupljenima su se obratili i predsjednik Republike Zoran Milanović, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, ravnateljica javne ustanove Pula film festival Tanja Miličić i umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković.
 
69. izdanje PFF-a uobičajeno je uz natjecateljski međunarodni i hrvatski filmski program, publici pripremio i studentski te dječji filmski program, projekcije filmskih klasika, radionice te bogat popratni program namijenjen profesionalcima u filmskoj industriji, studentima te raznolik glazbeni, izložbeni te književni program. Više: https://pulafilmfestival.hr/


Pisane vijesti