Nastupom glasovitog Baselskog komornog orkestra i južnokorejske violinistice Kim Bomsori otvorene 47. Osorske glazbene večeri

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Osorske glazbene večeri 

16. srpnja 2022. – Skladbama Vivaldija, Respighija, Tartinija, Paganinija i Wolfa u izvedbi jednog od najistaknutijih komornih sastava u Europi, Baselskog komornog orkestra uz umjetničko vodstvo francuskog violinista Baptistea Lopeza i solističkim nastupom mlade južnokorejske violinistice Kim Bomsori, u katedrali Uznesenja Marijina u Osoru otvoreno je 47. izdanje Osorskih glazbenih večeri.
 
Otvarajući Festival izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak čestitao je umjetničkom ravnatelju i organizatorima na još jednom festivalskom izdanju impozantnog programa te zahvalio na njihovoj posvećenosti promoviranju hrvatske glazbe. „Festival uvijek vješto balansira na spoju tradicije, kvalitete, izvođačkih doajena i mladih talenata, starije i novije glazbe, hrvatskih i inozemnih izvođača“, rekao je državni tajnik ističući simbiozu hrvatske glazbe s europskom glazbenom baštinom s obzirom na to da u Osoru hrvatska djela uz domaće umjetnike izvode i istaknuti inozemni ansambli.

Uz državnog tajnika okupljenima se obratila i gradonačelnica grada Malog Lošinja Ana Kučić.
 
Na ovogodišnjem programu sedamnaest je koncerata izvrsnih domaćih i stranih glazbenika, a poseban naglasak bit će kao i do sada na hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, što je i jedno od temeljnih obilježja ovog festivala klasične glazbe. Festival je ove godine posvećen djelima nekoliko skladatelja čije se obljetnice obilježavaju: Bruni Bjelinskom, Ivi Mačeku, Marku Ruždjaku, Željku Brkanoviću, Nikši Njiriću i Vladimiru Ruždjaku. Po završetku festivalskog programa stručni žiri odlučuje o dodjeli Nagrade Daniel Marušić  koja nosi ime utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja festivala, za najbolju interpretaciju djela hrvatskog skladatelja, čime se istovremeno odaje priznanje i izvođačima i skladateljima.
 


Pisane vijesti | Društvo i zajednica