S prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Eminom Đaparovom o suradnji i pomoći na zaštiti i obnovi kulturnih dobara stradalih tijekom ruske agresije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

26. listopada 2022. - Ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je radni sastanak s prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Eminom Đaparovom, koja je u Zagreb stigla povodom održavanja parlamentarnog sastanka Krimske platforme.

Zamjenica Đaparova zahvalila je Hrvatskoj za domaćinstvo i organizaciju sastanka Krimske platforme u Zagrebu. Obavijestila je ministricu Obuljen Koržinek o trenutnoj situaciji u Ukrajini te o stanju lokaliteta u ratom ugroženim i okupiranim područjima te ustvrdila da je više od 500 kulturnih dobara uništeno ili oštećeno u ratnim sukobima. Istaknula je da će o spomenutim štetama na kulturnim spomenicima i zgradama ustanova u kulturi obavijestiti UNESCO.

Ministrica Obuljen Koržinek u razgovoru je još jednom naglasila solidarnost koju Hrvatska kontinuirano, od početka ruske agresije, iskazuje Ukrajini. Vezano uz ratna razaranja kulturnih dobara obavijestila je zamjenicu Đaparovu o održanim online sastancima s ukrajinskim ministrom kulture Oleksandrom Tkachenkom, kada je Hrvatska inicirala i uputila konkretnu pomoć opreme. Hrvatski stručnjaci održali su dodatne sastanke s ukrajinskim stručnjacima o konkretnim mjerama i načinu primjene zaštite i evakuacije kulturnih dobara prema specifičnostima određene građe.

Ministrica je pozvala zamjenicu Đaparovu na nastavak suradnje u prijenosu znanja o metodologiji evakuacije dobara i zaštite dobara in situ. Uzimajući u obzir izvanrednost situacije ministrica je posebno izdvojila važnost koordinacije institucija u Ukrajini koje su nadležne za spašavanje i zaštitu kulturnih dobara te se posebno osvrnula na slična iskustva koja je prošla Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata, ali i u poslijeratnom razdoblju tijekom dugotrajnih napora vezanih uz povrat kulturnih dobara i druge otuđene građe.

Vezano uz bilateralnu pomoć koju je Ministarstvo kulture i medija tijekom 2022. godine već uputilo ukrajinskim kolegama od početka ruske agresije na Ukrajinu, usuglašena je daljnja suradnja i u okviru UNESCO-a.


 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi