Potpisan novi Program kulturne suradnje između Hrvatske i Sjeverne Makedonije za razdoblje 2022. – 2025. i otvoren Kulturno-informativni centar Republike Sjeverne Makedonije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

26. listopada 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s ministricom kulture Republike Sjeverne Makedonije Biserom Kostadinovskom Stojčevskom, s kojom je potpisala Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za razdoblje 2022. – 2025. godine.

Dvije su ministrice prilikom susreta razgovarale o zajedničkoj suradnji u području kulture i umjetnosti koja se intenzivno odvija usprkos posljedicama što ih je uzrokovala pandemija Covida 19. Na sastanku se razgovaralo o poticanju suradnje između ustanova i odgovarajućih udruga u svim područjima kulture i umjetnosti, s ciljem promicanja i afirmacije kulturnih vrijednosti dviju zemalja. Posebno je naglašena poticajna suradnja mobilnosti i međunarodne razmjene u području izvedbenih i vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti te književnih i izdavačkih djelatnosti.

Obje su ministrice uvjerene da se takvim aktivnostima u području razmjene i suradnje može još intenzivnije doprinijeti uzajamnom poznavanju i razumijevanju hrvatskog i makedonskog naroda, kao i u okviru suradnje u programima i inicijativama na EU i globalnoj razini.

Uz ministricu Kostadinovsku Stojčevsku, potpisivanju Sporazuma prisustvovali su veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH Nj. E. Milaim Fetai, Marija Magdalena Petkovska Mikarovska iz Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije te ravnateljica Kulturno-informativnog centra u Zagrebu Natalija Popovska, dok su uz ministricu Obuljen Koržinek prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju Anja Jelavić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Mirjana Ana-Maria Piskulić, voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić te Sabina Funtak, viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture i medija RH.
 
Nakon potpisivanja sporazuma ministrice su nazočile otvorenju Kulturno-informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije u Hebrangovoj ulici u Zagrebu, koji je s radom započeo u lipnju ove godine.
 
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje prijateljske suradnje Hrvatske i Sjeverne Makedonije, koja je aktivna na gotovo svim područjima kulture, te podsjetila kako su povijest i kultura hrvatskog i makedonskog naroda isprepletene djelovanjem istaknutih pojedinca. „Danas bi hrvatska kulturna scena bila osiromašena bez mnogih makedonskih gostovanja i zajedničkih programa hrvatskih i makedonskih umjetnika, kao i obratno“, istaknula je ministrica, izrazivši nadu kako će taj centar postati novo središte ne samo novih znanja o vrijednoj makedonskoj kulturi nego i nova prezentacijska platforma makedonskih umjetnika, na dobrobit još čvršće i plodonosnije zajedničke kulturne suradnje.
 
KIC Sjeverne Makedonije u Zagrebu peti je po redu otvoren u svijetu, uz onaj u Tirani, Istanbulu, Sofiji te New Yorku. Iako u Zagrebu djeluje tek nekoliko mjeseci, već je ostvario niz značajnih projekata koje je publika prepoznala, a to su revija filmova u režiji mladih redateljica iz Republike Sjeverne Makedonije, izložbe umjetnika te nastupi glazbenika iz Sjeverne Makedonije.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi