Rezultati Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/fotogalerija/2023godina/13246312_592778380884378_4823126263136628303_o (1).jpg

Foto: Festival jednakih mogućnosti

Sukladno politici i programima Vlade Republike Hrvatske za uključivanje osoba s invaliditetom, koji omogućuju jednakost i ravnopravnost uključivanja osoba s invaliditetom u sve faze društvenoga života,  Ministarstvo kulture i medija četvrtu godinu zaredom provodi Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.

Cilj poziva je osobama s invaliditetom, s naglaskom na djecu i mlade s teškoćama u razvoju, omogućiti lakši i prilagođen pristup kulturnim i umjetničkim programima. Podržani su programi koji aktivno uključuju osobe s invaliditetom kao stvaratelje kulturnog i umjetničkog sadržaja te afirmiraju njihove kreativne, umjetničke i intelektualne mogućnosti i senzibiliziraju javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom.
 
Aktivnosti u okviru podržanih programa će povećati broj prilagođenih kulturnih sadržaja, uspostaviti nove modele pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja, potaknuti povezivanja i partnerske suradnje između organizacija koje djeluju u području umjetnosti i kulture i organizacija koje djeluju u području socijalne djelatnosti te povećati vidljivost i vrijednosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti kulture za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.
 
U 2023. godini prijavljeno je ukupno 65 programa, a Povjerenstvo za provedbu Programa predložilo je 31 projekt za financiranje u ukupnom iznosu od 352.300 EUR. Riječ je o programima visoke kvalitete i profesionalnih standarda u područjima audiovizualnog stvaralaštva, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti, vizualnih umjetnosti i kulturne baštine. Najniža dodijeljena potpora iznosi 4.700 EUR, dok je najviša dodijeljena potpora 28.000 EUR.



>>>> Rezultati Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2023.

 

Pisane vijesti