Ministrica Obuljen Koržinek demantirala netočne optužbe HND-a o novom Zakonu o medijima

20. srpnja 2023., Zagreb - Ministrica Nina Obuljen Koržinek demantirala je da je Ministarstvo kulture i medija izradilo nacrt Zakona o medijima, niti ga je uputilo u bilo kakvu proceduru, već je izradilo radni tekst kao polazište za raspravu unutar Radne skupine za izradu Zakona o medijima.

Sastanak radne skupine održan je 5. srpnja, najveći broj članova dostavio je svoje komentare koji će se razmotriti i krajem kolovoza će se sazvati sljedeći sastanak, rekla je Obuljen Koržinek nakon današnje sjednice Vlade. "Ništa od onoga što je izneseno u javnosti nije točno ni istinito, izražavam veliko žaljenje da se plasiraju neistinite teze o zakonu za koji smatram da mora biti donesen konsenzusom svih dionika i koji bi trebao značajno unaprijediti status novinara i novinarske profesije, a onda i omogućiti dodatne poticaje i potpore nakladnicima", istaknula je.

O jednoj od spornih tema, upisniku novinara, ministrica je podsjetila da su o tome razgovarali s novinarskim udrugama koje smatraju da mu nije mjesto u zakonu, s čime će se složiti, ako bude takav stav svih. "Apsolutno ništa tu nije bilo sporno, niti je išta bilo postavljeno kao nametanje rješenja," odgovorila je.

Za predloženu potporu tiskanim medijima rekla je da je vrlo neutralna, jer smatra kako bilo kakve potpore medijima moraju biti neutralne. "U tom smislu predlaže se model koji se odnosi na distribuciju dnevnog tiska gdje je najveći trošak za nakladnike i ne potiče se državno oglašavanje", napomenula je. Demantirala je i da bi digitalni porez bio usmjeren protiv bilo kojeg hrvatskog nakladnika, već se tiče velikih multinacionalnih platformi na koje se prebacuju prihodi za oglašavanje, a ni na jedan način tu zaradu ne vraćaju kroz poreze.

Podsjećamo, Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je oštro osudilo radni tekst zakona, ocijenivši da predstavlja nezapamćeno državno uplitanje u novinarske slobode, narušavanje podjele između nakladnika, urednika i novinara te državno uplitanje u novinarsku samoregulaciju. Ministrica je izrazila uvjerenje da će se, kad zakon bude prezentiran, vidjeti kako donosi brojna unapređenja za status novinara, a razočarana je što je HND iznio netočne informacije. Podsjetila je kako je upravo na sastanku radne skupine zamolila predstavnike HND-a i Sindikata novinara da ne posegnu metodologijom koju su imali kada su radili Zakon o elektroničkim medijima, kada su nakon većine prihvaćenih, a zbog nekoliko neprihvaćenih primjedbi napustili Radnu skupinu.

"Treba u duhu uvažavanja saslušati sve komentare i onda zajedno odlučiti što je najbolje i koji je najbolji zakonodavni okvir. Ova tiskovna konferencija i način na koji je HND reagirao u najmanju ruku neprofesionalan," ustvrdila je. Dodala je i kako su jučer dobili dopis predsjednika HND-a koji je zatražio da do 2. kolovoza odgovore na njihova pitanja, a nakon toga će odlučiti o daljnjim koracima. "Tako se ne razgovara unutar radne skupine, nego trebamo sjesti svi zajedno, razgovarati i tražiti najbolja rješenja," naglasila je ministrica.

Upitana o tome da bi prema prijedlogu novinar trebao otkriti svoj izvor informacija, odgovorila je kako se želeći spriječiti tužbe protiv novinara, ovim zakonom odgovornost prebacuje na nakladnike i urednike, a samo u iznimnim okolnostima će se moći poduzeti pravne korake protiv novinara. "U Hrvatskoj prečesto imamo tužbe protiv novinara, to nije dobro, oni su najnezaštićeniji i nešto moramo napraviti. Ako prebacujemo odgovornost na nakladnika i urednika onda mora biti obveza novinara da osobama koje će sutra biti pravno odgovorne otkrije svoj izvor," rekla je.

"Ako ne želimo ići tim putem, nećemo, ali onda moramo biti svjesni da riskiramo da se nastavi trend prevelikog broja tužbi protiv novinara", poručila je ministrica.

Smatra i kako je ključ za jačanje povjerenja u medije javna i transparentna objava o njihovom vlasništvu i financiranju. "Sve nas mora zabrinuti da je povjerenje u medije u Hrvatskoj u usporedbi s prosjekom EU i zato je važno da svojim zakonskim tekstovima pomognemo podizati to povjerenje na način da što više podataka o financiranju i vlasništvu postane javno dostupno", rekla je.

Izvor: HINA i MKM

Pisane vijesti