Rezultati Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020.

Ministarstvo kulture objavljuje rezultate Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020. godini.

Poziv se prvi put kao pilot projekt provodio u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Ankom Slonjšak, a namjera je pratiti realizaciju programa te prilagođavati poziv, s ciljem da postane redoviti natječaj Ministarstva kulture.

Za programe koji kroz olakšanu dostupnost i prilagodbu kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju osiguravaju dostupnost i pristup kulturnim sadržajima, programima vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti i kulturne baštine osigurana su sredstva u iznosu od 1.564.438 kuna.
 
Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom jednako kao i društva u cjelini, raznolikosti društva, jačanju kapaciteta zajednice te afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne mogućnosti, senzibilizira javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom.
 
Sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo, za djecu i mlade ograničen pristup toj vrsti aktivnosti može rezultirati smanjenim mogućnostima da razviju vještine i znanja neophodna za njihov osobni razvoj.  


>>> Rezultati Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020.

Pisane vijesti