Predstavljena monografija i video izložba "Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini"

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na predstavljanju monografije i video izložbe "Vječne vode: život & ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini" u atriju Galerije Klovićevi dvori u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. godine.

Ministrica kulture je zahvalivši svima koji su svojim profesionalnim radom i znanjem doprinijeli projektu istaknula kako je on nastao iz velike ljubavi prema baštini, poštovanju prema onima koji su je stvarali i onima koji su je uspjeli sačuvati. Osvrnula se na okolnosti izazvane pademijom COVID-19 koje su promijenile tijek projekta te istaknula da su se u komunikaciji s europskim institucijama i organizacijama tražili novi formati i prilike za njegovo predstavljanje. 



U kontekstu posljednica razornog potresa ministrica je rekla kako ovaj projekt budi optimizam za obnovu Zagreba jer svjedoči da imamo vrsne stručnjake, a da se traže načini za početak te skupe i sveobuhvatne višegodišnje obnove. Ministrica je izrazila uvjerenje da će projekt nastaviti svoj "život" te da će svima koji se s njim susretnu ostati u trajnoj uspomeni. 

Jedan od urednika monografije, povjesničar umjetnosti Joško Belamarić posvjedočio je kako je cijeli projekt doživio velike promjene u odnosu na ono vrijeme od prije nekoliko mjeseci kada su, kako je rekao, "imali velike planove i razmišljali o našim potencijalima".

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda, također jedna od urednika monografije, dr. sc. Tajana Pleše zahvalila je na suradnji ostalim urednicima Nevenu Budaku, Maji Kocijan, Jošku Belamariću, Neveni Tudor Perković i Davoru Trupkoviću te istaknula da je projekt nastao iz potrebe stvaranja svojevrsnog imaginarija kojim bi se kroz vrijeme dao prikaz kulturne baštine u svojoj njezinoj punini, raznolikosti i jedinstvenosti.


Foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk

Projekt je dio kulturnih programa osmišljenih u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Monografija donosi pregled ravničarskih krajeva uz Dunav, Savu i Dravu, preko šuma i pašnjaka planinske Hrvatske i krša Dalmacije, do crvene istarske zemlje, plodnih priobalnih polja i tisuća otoka na kojima su se miješali razni utjecaji da bi, kako je istaknuto, stvorili nove, izvorne vrijednosti utkane u hrvatski identitet i povezujući ga s ostalim europskim identitetima.

Monografija je dostupna u digitalnom obliku na web stranicama Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture.



Pisane vijesti