Rekordnih više od 278 tisuća posjetitelja "Noći muzeja"

Više od 278 tisuća posjetitelja, što je najviše dosad, posjetilo je ovogodišnju "Noć muzeja" koja se održala 29. siječnja u 41 gradu i više od stotinu muzeja diljem Hrvatske, izvijestilo je Hrvatsko muzejsko društvo, organizator te manifestacije.

Posjetitelji su tijekom "Noći muzeja" besplatno razgledali 116 muzeja, galerija i ustanova u kulturi koje su sudjelovale u projektu.

Uz stalni postav i aktualne izložbe, muzeji su građanima, od 18 sati do sat iza ponoći, ponudili bogati popratni program, radionice, predavanja, performanse, recitale i koncerte. Najviše od ukupno 278.170 posjetitelja imali su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka i Osijek.

Zagrebačke muzeje obišlo je više od 161 tisuću ljudi, od čega ih je najviše bilo u novom Muzeju suvremene umjetnosti (oko 33 tisuće), u Tehničkom muzeju (18 tisuća), Muzeju za umjetnost i obrt (oko 13 tisuća), Arheološkom muzeju (10 tisuća), Muzeju Mimara (devet tisuća) te po oko osam tisuća u Muzeju grada Zagreba i Klovićevim dvorima.

"Noć muzeja" u Splitu je okupila oko 42 tisuće ljudi, u Zadru njih oko 19 tisuća, u Rijeci oko 17 tisuća, u Osijeku desetak tisuća.

Muzeji u Dubrovniku imali su oko pet tisuća posjetitelja, u Karlovcu oko četiri tisuće, u Vukovaru skoro tri tisuće, u Čakovcu oko dvije tisuće, dok ih je u Slavonskom Brodu bilo oko tisuću.

Hrvatsko muzejsko društvo posebno ističe dobru posjećenost muzeja, zavičajnih zbirki i galerija u manjim gradovima, primjerice u Gradskom muzeju Makarska, Hrvatskom muzeju turizma Opatija, Dvorcu Trakošćan, Arheološkom muzeju Narona kod Metkovića, Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici i Lapidariumu Muzeja Novigrad. (Hina)Najave