Regionalne konzultacije za Europu i Sjevernu Ameriku za pripremu Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama – Mondiacult 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zagreb/online, 13. prosinca 2021. - U ime Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek danas predsjedava cjelodnevnim Regionalnim konzultacija ministara kulture i predstavnika ustanova i udruga Europe i Sjeverne Amerike za pripremu Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama – Mondiacult 2022. koja će se održati u Meksiku od 28. do 30. rujna 2022., četrdeset godina nakon što je održana Prva konferencija o kulturi i razvoju Mondiacult 1982., koja je značila prekretnicu u oblikovanju globalne rasprave o kulturnim politikama. Cilj konferencije je jačanje kreativnog i kulturnog sektora u svijetu koji je teško pogođen pandemijom COVID-19.
 
Podsjetivši kako je područje kulture u kojem su sloboda kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i zaštita kulturne baštine temelji kulturnog i nacionalnog identiteta, ključni element društvenog razvoja, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva pridonosi stvaranju novih vrijednosti i društvenog kapitala na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Kao alate za poticanje pametnog, održivog i uključivog rasta društva, ministrica je istaknula poticanje kreativnosti, ulaganje u umjetničku produkciju i distribuciju kulturnih sadržaja te jačanje aktivnog sudjelovanja građana u kulturi i razvoju publike. „Kreativnost ugrađena u sve segmente kulturnih i kreativnih industrija generator je rasta i daje snažan poticaj inovacijama kao važnom elementu u jačanju svih sektora, posebice industrije, turizma, poduzetništva i digitalnih tehnologija“, zaključila je ministrica koja je u sklopu prvog tematskog panela održala izlaganje  pod naslovom „Ulaganje u kulturu i kreativnost za društveno-ekonomski razvoj i radna mjesta.“ Uz ministricu, sudionike je u ime organizatora pozdravio i pomoćnik glavne ravnateljice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone Ramirez.

Društveni i ekonomski kontekst dramatično se promijenio od prve konferencije 1982. godine. Klimatske promjene, ubrzana urbanizacija, društvena nesloga, povećanje nejednakosti u bogatstvu i digitalna transformacija predstavljaju izazove i prilike za dionike u sektoru kulturne baštine i kulturne i kreativne industrije. Stoga će nadolazeća ministarska konferencija povijesna prilika da se svjetski čelnici i donositelji odluka, stvaraoci kulturnih politika i ključne osobe u sektoru kulture okupe oko Programa za održivi razvoj 2030. i razmijene inovativne prakse, osmisle nove politike i ojačaju međunarodnu i multilateralnu suradnju radi suočavanja s novom svjetskom stvarnošću te potaknu hrabre vizije i akcije.
 
U organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i UNESCO-a, Ministarstvo kulture i medija domaćin je konzultacija podijeljenih na četiri tematska panela u radu kojih sudjeluje oko devedesetak ministara i predstavnika ministarstva kulture Finske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Islanda, Bugarske, Portugala, Litve, Francuske, Španjolske, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Armenije, Srbije, Ukrajine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, Belgije, Estonije, Gruzije, Latvije, Kanade, Irske te Cipra, te predstavnici UNESCO-a Poljske, Srbije, Turske, Kanade, Latvije, Španjolske, Italije i Švedske. Uz donositelje kulturnih politika ovom virtualnom sastanku pridružili su se i predstavnici ključnih kulturnih udruga poput Europske udruge autorskih društava - GESAC-a, Europe Nostre, ICCROM-a (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property), EUNIC-a (European Union National Institutes for Culture), ICOMOS-a (International Council of Monuments and Sites), IFACCA-e (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies), IFCCD-a (International Federation of Coalitions for Cultural Diversity), Fundacije Europeana, ENCANT-a (European Network on Cultural Menagment and Policy), UCLG-a (United Cities and Local Governments), EBU-a (European Broadcasting Union), Culture Action Europe, Likhachev Russion Research Institute for Cultural and Natural Heritage, BSEC-a (Black Sea Economic Cooperation), OECD-a (Organisation for Economic Co-operation and Development te predstavnike EU-LAC Fundacije (European Union – Latin America and the Caribbean Foundation). 
 
Završene Regionalne konzultacije predstavnika zemalja Europe i Sjeverne Amerike za Svjetsku konferenciju UNESCO-a – Mondiacult 2022.
 
Zahvalivši kolegama ministrima i predstavnicima organizacija civilnog društva i profesionalnih udruga 36 zemalja Europe i Sjeverne Amerike što su podijelili svoja iskustva i perspektive kako bi što bolje pripremili rad UNESCO-ove Mondiacult konferencije, predsjedateljica ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u zaključku je ponovila zajednički cilj pružanja veće potpore ulaganju i izgradnji snažnijeg, otpornijeg kulturnog sektora.
 
S obzirom na to da je Hrvatska bila domaćin prve od ukupno 5 regionalnih konzultacija koje će se održati u svim regijama diljem svijeta do sredine veljače sljedeće godine, UNESCO će pripremiti sintezu svih ključnih rezultata. Kao međuvladina konferencija, Mondiacult će rezultirati usvajanjem ministarske deklaracije koja će odražavati ključne prioritete svih 5 regija svijeta.
 
Ministrica Obuljen Koržinek stoga će surađivati sa svojim kolegama, predsjednicima svih 5 regionalnih konzultacija kako bi iznijela glavne preporuke zemalja Europe i Sjeverne Amerike te ih implementirala u  Deklaraciju Mondiaculta 2022. Ministrica je izrazila uvjerenje kako je današnji sastanak postavio temelje za istinski uključivo i perspektivno razmišljanje o kulturnim politikama za budućnost i  promicanje kulture kao univerzalnog javnog dobra, u kontekstu njezinih višestrukih društvenih, ekonomskih i ekoloških dobrobiti, kao i njezinog transformativnog učinka na društva u cjelini.
 


Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi