Raznovrstan i bogat opus monsinjora Bože Milanovića vraćen u središte pozornosti hrvatske javnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

8. travnja 2022. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanoj akademiji koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Porečke i Pulske biskupije bila posvećena monsinjoru Boži Milanoviću, svećeniku, znanstveniku, profesoru, javnom i kulturnom djelatniku koji je ostavio dubok trag u političkom, društvenom, kulturnom i duhovnom životu Istre.
 
Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako hrvatska povijest, ona crkvena, kao i svjetovna,  obiluje iznimnim pojedincima velikih postignuća, čije je djelovanje s vremenom palo u zaborav ili ostalo sačuvano samo u uskom krugu stručnjaka i znanstvenika. Osvrnuvši se na raznovrsno djelovanje monsinjora Milanovića ministrica je podsjetila kako je  svoje nadahnuće crpio iz složenog povijesnog i društveno-političkog konteksta rodne Istre, glagoljaških korijena kršćanskog svjetonazora i snažnog osjećaja nacionalne pripadnosti politički zatiranom i identitetski ugroženom hrvatskom korpusu Istre. Posebno je istaknula kako je, proživjevši tri totalitarna politička režima, uglavnom sumnjičen i proganjan zbog svog djelovanja na očuvanju hrvatskog istarskog identiteta, Milanović ostao vjeran svojemu kršćanskom i preporoditeljskom poslanju, pri čemu je u svakom trenutku narodnu dobrobit pretpostavljao osobnoj sigurnosti i probitcima.
 
„Monsinjor Milanović ostavio je ponajprije dubok trag u pastoralnom služenju i skrbi za potrebite, ali i u ustrajnoj borbi za očuvanje hrvatskog identiteta Istre tijekom talijanske fašističke strahovlade“, naglasila je ministrica te dodala kako je jednako bilo vrijedno i njegovo odgojno-obrazovno djelovanje na sjemenišnoj gimnaziji u Pazinu, izdavačka djelatnost s ciljem očuvanja hrvatskog jezika te publicistički i znanstveni opus. Posebno je istaknula i njegov neprocjenjivi doprinos pri utvrđivanju međudržavnih granica nakon Drugog svjetskog rata i posljedičnom pripojenju Istre hrvatskoj matici te na kraju izrazila zadovoljstvo što se ponovnom objavom i svečanom promocijom njegovih djela pozornost istarske i hrvatske javnosti usmjerava na tog mudrog, ustrajnog i dalekovidnog čovjeka čiji je životni put trajno obilježio hrvatsku povijest 20. stoljeća.
 
O djelovanju mons. Bože Milanovića kao svećenika, diplomata, kulturnog djelatnika i političara govorio je splitsko-makarski biskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije monsinjor Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup u miru monsinjor Ivan Milovan i urednici četveroknjižne edicije djela monsinjora Bože Milanovića Ilija Jakovljević i dr. sc. Ivan Milotić.
 
 

Pisane vijesti