Ravnateljica Mirela Hutinec u Bruxellesu preuzela Oznaku Europske baštine za Muzej vučedolske kulture i nalazište Vučedol

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

13. lipnja 2022. - Na svečanoj dodjeli Oznake europske baštine u Bruxellesu u ime Muzeja vučedolske kulture i nalazišta Vučedol ovo iznimno europsko priznanje primila je ravnateljica muzeja Mirela Hutinec u prisustvu nacionalne koordinatorice i ravnateljice Uprave za muzeja, arhive i knjižnice Anuške Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija i Jurice Sabola ravnatelja Muzeja Hrvatskoga zagorja.

Oznaku je dodijelila povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a svečana dodjela bila je popraćena prikazivanjem kratkog promotivnog filma o vučedolskoj kulturi i muzeju. Oznaka europske baštine dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelje europske integracije.
 
Muzeju vučedolske kulture i nalazištu Vučedol  dodijeljena je Oznaka, kako se navodi u obrazloženju, posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici“, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine“. Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu“, ali i nadalje „usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa“.
 
Komisija je posebno vrednovala i činjenicu da je tijekom pandemije muzej  „povećao svoju prisutnost na društvenim mrežama i razvio svoju ponudu za online posjetitelje kroz virtualne šetnje, izložbe, kvizove i časopise. Prilikom razvoja takvih projekata muzej je surađivao s umjetnicima, fotografima, glumcima, glazbenicima, dizajnerima i drugim kreativcima“, što je dodatno povećalo vrijednost muzeološke prezentacije. Komisija je također istaknula težnju muzeja „da poveća svoju vidljivost i utemeljenjem arheološke škole koja će surađivati sa sličnim znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, što bi činilo osnovu interdisciplinarnog Centra za indoeuropske studije arheologije, genetike, lingvistike i druge discipline temeljene na stoljetnom arheološkom istraživanju toga područja“.
 
Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj dva lokaliteta nose prestižnu Oznaku europske baštine: Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo i Muzej vučedolske kulture i nalazište Vučedol.  

Pisane vijesti