Humanitarnom akcijom otkupa knjiga ukrajinskih izdavača distribuirani naslovi narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
14. lipnja 2022. - U Gradskoj knjižnici u Zagrebu predstavljena je humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih izdavača i njihova distribucija u više od 200 narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, a provodi Zaklada AidHub. Uz predstavnike Knjižnica grada Zagreba te Mišu Nejašmića i Vanju Štalec iz Zaklade AidHub, akciju je predstavila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
 
Zahvalivši volonterima i suradnicima Zaklade AidHub koji provode ovu akciju, ministrica je istaknula njezina dva osnovna cilja: pomoći izdavačima u Ukrajini da nastave svoju djelatnost, a onima koji su spas potražili u Hrvatskoj iskazati gostoprimstvo i podršku. „Ovom donacijom osiguravamo u našim knjižnicama prijateljsko okruženje raseljenim osobama bez doma i često bez članova obitelji, u stranoj zemlji čiji jezik ne govore“, istaknula je ministrica te dodala kako Ministarstvo kulture i medija već dugi niz godina podupire i knjižnične programe usmjerene upravo na olakšavanje integracije manjinama i pojedincima koji u našoj zemlji pokušavaju izgraditi novi dom.

„24. veljače se sve u Europi promijenilo, reakcija nas u Hrvatskoj koji se jako dobro sjećamo strahota Domovinskog rata bila je posebno emotivna, jer Ukrajinci danas prolaze ono što smo mi prolazili prije 30 godina“, podsjetila je ministrica kako je hrvatska Vlada, u svakom resoru iznimno brzo reagirala, a Ministarstvo kulture i medija konkretno sa savjetodavnom i materijalnom pomoći u zaštiti i evakuaciji kulturnih dobara. Ministrica je naglasila kako je u izravnom kontaktu sa svojim kolegom ministrom kulture Oleksandrom Tkachenkom razgovarala o nizu tema uključujući mogućnosti angažmana ukrajinskih umjetnika, a najavila je i mogućnost pokretanja posebnih programa u okviru projekta Ruksak pun kulture za ukrajinsku djecu.
 
Ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič, zahvalio je na prijateljstvu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija na velikoj pomoći i aktivnostima koje poduzimaju te posebno naglasio kako u svakodnevnom kontaktu s prognanicima iz Ukrajine svjedoči obiteljskom gostoprimstvu na koje su u ovom teškom vremenu naišli u Hrvatskoj.
 
Mišo Nejašmić i Vanja Štelec iz Zaklade AidHUb, ujedno i jedni od organizatora Noći knjige, istaknuli su odličan prijem paketa knjiga i u najudaljenijim i najmanjim knjižnicama po cijeloj Hrvatskoj. Prema reakcijama knjižničara, postoji naime velika potreba za njima i prognani Ukrajinici po cijeloj Hrvatskoj, pogotovo njihova djeca trebaju literaturu na ukrajinskom jeziku. Uz nabavu knjiga, Noć knjige s partnerima otisnula je i hrvatsko-ukrajinsku vježbenicu za pomoć najmlađima u svladavanju osnova hrvatskog jezika, naklade Naša djeca koja je osigurala prava i pripremu, pod pokroviteljstvom Tiskare Vjesnik.
 

Pisane vijesti