Rastuća proizvodnja i kvaliteta hrvatske industrije videoigara predstavljena na „Zagreb GameDev Meetupu“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Reina Brabenec


12. ožujka 2024. - Pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra održan je prvi susret domaćih proizvođača videoigara „Zagreb GameDev Meetup“, na kojem je važnost industrije videoigara za razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj istaknuo državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl.

Državni tajnik Partl podsjetio je kako su na inicijativu Ministarstva kulture i medija Zakonom o audiovizualnim djelatnostima videoigre kao segment audiovizualnih djelatnosti uvedene 2018. godine, čime je stvoren pravni okvir za poticanje i sufinanciranje videoigara od kulturnog, umjetničkog i edukativnog značaja. Izrazio je i zadovoljstvo što se od 2022. godine na temelju odluka Hrvatskog audiovizualnog vijeća, putem Javnog poziva za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara, podržava ne samo proizvodnja videoigara nego i potiče kvaliteta i kreativnost umjetnika. Predstavljajući poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija“ u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, državni tajnik Partl pozvao je proizvođače videoigara da ostvare pravo prijave na natječaj.
 
Benjamin Noah Maričak, zadužen za videoigre u Uredu ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, istaknuo je kako projekti koje HAVC financira putem javnih poziva za razvoj i proizvodnju videoigara pridonose kulturnoj raznolikosti, ne samo industriji videoigara nego audiovizualnoj industriji općenito. Istaknuvši kako hrvatska industrija videoigara bilježi sve veći rast, umjetnički savjetnik za videoigre u HAVC-u Hrvoje Mitić dodao je kako je na prošlom Javnom pozivu za razvoj i proizvodnju videoigara pristiglo više od 50 % prijava u odnosu na raniju godinu.
 
Na susretu je održano predstavljanje sedam projekata hrvatskih proizvođača koji su dobili sredstava putem Javnog poziva za poticanje razvoja projekata i proizvodnje videoigara. Proizvođači koji su predstavili svoje videoigre jesu: Cartographers - Potior LG (glavni autor: Lovro Gašparac),  Cave Hikers - Porcupine Parkour (glavni autor: Zvonimir Barać), Ča je život vengo fantažija - Jaka produkcija (glavni autor: Martin Babić), Go Home Annie - Misfit Village (glavni autor: Mladen Bošnjak), Profesor Baltazar - Gamechuck (glavni autor: Aleksandar Gavrilović), The Dunkers - Umjetnička organizacija PET RUSA (glavni autor: Frano Petruša), Vučedol - Bad Elektron (glavni autor: Andrija Zorić).
 
 
 


Pisane vijesti