Pronađen svitak iz 18. stoljeća tijekom sanacije zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Konzervatorski odjel u Karlovcu


3. ožujka 2021. - Zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine pronađen je u utorak, 2. ožujka 2021. godine, prilikom skidanja križa sa zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu koji je oštećen u potresima.

U znak pozdrava križu prije početka radova u 9 sati zazvonila su sva zvona u gradu Karlovcu. Uz pomoć pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja skinut je križ s visine od 57 metara i tom je prilikom pronađen svitak.
 
Unutar bakrene cijevi pronađeni su dokumenti stari 227 godina, a koji su bili pohranjeni u staklenoj cijevi kroz koju se vidi kaligrafski zapis. Običaj je da se pri gradnji crkava u lukovice koje se obnavljaju ili temelje novih zgrada stavljaju dokumenti. Kako ne bi došlo do oštećenja svitka, kapsulu će u kontroliranim uvjetima otvoriti restauratori iz Hrvatskog državnog arhiva.
 
Uslijed potresa zvonik je prilično oštećen te će se morati rekonstruirati, a nastao je i velik pomak između greda iznad 250 godina starog sata.
 
Na crkvu je postavljen zamjenski križ, a povijesni križ s crkve Presvetog Trojstva će se najvjerojatnije vratiti nakon obnove zvonika. Obnovu 227 godina stare lukovice zvonika i križa sufinancirat će Grad Karlovac, Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i medija te će se dio sredstava sufinancirati putem Europskih fondova za obnovu nakon potresa.
 
Priča o barometru i meteorološkoj stanici istina ili legenda
Unutar zvonika nisu pronađene meteorološke naprave niti barometar, postoji li unutar lukovice još uvijek nije poznato, ali sami se križ nije okretao pomoću barometra već se pomicao pod kutom od 90 stupnjeva oko nosača i to samo uslijed djelovanja vjetra.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica