Promocija upisa Umijeća izrade veza pukan'ca u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Fotografije: KUD "Čuntinćanka", Hrvatski Čuntić i Interpretacijski centar baštine Banovine

20. prosinca 2021. - U Ekološkom centru Vrata Zrinske gore u Prnjavoru Čuntićkom u organizaciji Interpretacijskog centra baštine Banovine održana je promocija upisa Umijeća izrade veza pukan'ca u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Pukan'ca je lokalni naziv za bijeli vez na hlačama muške narodne nošnje župe Čuntić koji je zbog svoje vrijednosti kao nematerijalnog kulturnog dobra u siječnju ove godine upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, s ciljem očuvanja od zaborava i nestajanja umijeća izrade, ali i prenošenja znanja s generacije na generaciju. Proglašenje kulturnim dobrom bilo je povod okupljanja na kojem je lokalnoj zajednici i suradnicima predstavljena procedura upisa u Registar kulturnih dobara, ali i način izrade veza.

O pukan'ci i njezinoj baštinskoj vrijednosti govorili su voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić, predsjednik povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Tvrtko Zebec, predsjednik MO Hrvatski Čuntić i Prnjavor Čuntićki Ivan Radošević, predsjednica KUD-a "Čuntićanka" Kaja Radošević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje Zlata Jajčinović, viša savjetnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport, civilno društvo i mlade Sisačko-moslavačke županije Vlasta Mesić, članica KUD-a "Čuntićanka", majstorica rukotvorka i inicijatorica zaštite pukan'ce Veronika Filipec te ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović.

O umijeću izrade:
Umijeće izrade raspleta pripada jednoj od tehnika bijelog veza kojom izvlačenje niti osnove i potke te opletanje bijelom pamučnom niti rezultira ukrasnim šupljikavim motivima. Takav vezeni ukras javlja se od sasvim skromnog do vrlo razvedenog, obično kao uži ili širi porub na prsima košulja, ivici rukava, nogavica ili ženskih rubaca. Narodne nošnje župe Čuntić karakteriziraju jednostavnost, bjelina i sitno nabiranje rukava ženskih košulja, no među pripadnicima lokalne zajednice upravo je ukras muških hlača prepoznat kao osobitost, a umijeće izrade kao vrijednost koju su baštinili.

O nazivu pukan'ca i vremenu početaka izrade nema pisanih tragova. U Čuntiću je ova tehnika ukrasa davno zaboravljena, no njezina je revitalizacija uspješno provedena na temelju originalne nošnje s početka 20. stoljeća. Vrijednost ovog umijeća potencira samo nastojanje da se obnovi i sačuva taj mali, ali vrijedan segment baštine. Današnjim nositeljima ovog dobra, članovima KUD-a „Čuntičanka“ pukan'ca predstavlja prepoznatljiv simbol njihove župe. 
 

 



Pisane vijesti