Održan radni sastanak pet ministara kulture predsjedatelja regionalnih konzultacija za Svjetsku konferenciju UNESCO-Mondiacult 2022

Logo © UNESCO/Alejandro Magallanes for Mondiacult 2022 thanks to the Government of Mexico

Ministri kulture Hrvatske, Indonezije, Senegala, Meksika i Saudijske Arabije, predsjedatelji regionalnih konzultacija za pripremu Svjetske konferencije UNESCO – Mondiacult 2022 koja će se održati u Meksiku, održali su radni sastanak s pomoćnikom glavne ravnateljice za kulturu UNESCO-a Ernestom Ottone Ramirezom. 

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izvijestila je kolege o rezultatima prvih po redu održanih regionalnih konzultacija za Europu i sjevernu Ameriku, kojima predsjeda te o odličnoj suradnji s UNESCO-ovim timom i supredsjedateljom, ministrom kulture i znanosti Finske Antti Kurvinenom.

Istaknula je odličan odaziv ministara kulture, predstavnika međunarodnih organizacija i nevladinih udruga koji su aktivno sudjelovali i dali značajan doprinos koji se temeljio na jasnim smjernicama i prijedlozima u okviru pet tematskih panela. Ulaganje u kulturu i kreativnost za otvaranje novih radnih mjesta i društveno-ekonomski razvoj bila je tema prvog panela, a slijedile su rasprave o promicanju kulturne raznolikosti u digitalnom okruženju i unapređenje statusa umjetnika, zatim o  očuvanju i promicanju kulturne baštine za socijalno uključivanje, dijalog i mir te zaključna dva panela o jačanju sinergije između kulture i obrazovanja i o regionalnom i globalnom partnerstvu za kulturu i održivi razvoj. 
 

Pisane vijesti