Projekt MuseumsLab kao platforma za zajedničko učenje, razmjenu i kontinuirano obrazovanje o budućnosti muzeja u Africi i Europi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. prosinca 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na videokonferenciji na kojoj su, u organizaciji njemačkih ministarstava kulture i medija, vanjskih poslova te ekonomskog razvoja i gospodarske suradnje, sudjelovali ministri i stručnjaci država članica EU.

Videokonferencija sazvana je s ciljem predstavljanja projekta MuseumsLab i prijedloga buduće suradnje s državama članicama i izvan granica Europske unije. Konferenciju su otvorile njemačke ministrice - savezna ministrica  kulture i medija Claudie Roth, savezna ministrice vanjskih poslova Katje Keul i savezna parlamentarna tajnica za ekonomski razvoj i gospodarsku suradnju Barbel Kofler.
 
Ministrica Obuljen Koržinek posebno je istaknula da je danas, više nego ikad, važno razvijati suradnju kako bi se podržala profesionalna razmjena između kustosa, istraživača i ravnatelja koji rade u muzejima, galerijama i mjestima baštine, kako bi se stručnjacima omogućilo dijeljenje znanja, vještina i najbolje prakse te podupirao njihov individualni profesionalni razvoj. Ministrica je najavila inicijativu za podršku rezidencijama kustosima zbirki s europskim i izvaneuropskim kolegama, kao i daljnju suradnju u okviru platforme MuseumsLab, imajući u vidu različitost muzejske građe i njihov kulturnopovijesni kontekst.
 
TheMuseumsLab je platforma za zajedničko učenje, razmjenu i kontinuirano obrazovanje o budućnosti muzeja u Africi i Europi, a cilj je programa koji je započeo 2021. godine uspostava bliske i trajne mreže između budućih kreatora muzejskih koncepata s obje strane.
 
Projekt su razvili Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), Museum für Naturkunde Berlin i magistarski program muzejskog menadžmenta i komunikacije na Sveučilištu primijenjenih znanosti (HTW) Berlin, u bliskoj suradnji s afričkom konzultantskom grupom. Nekoliko afričkih i europskih muzeja kao i kulturnih institucija partneri su programa. Projekt financira njemačko Savezno ministarstvo vanjskih poslova, a podupiru ga njemački državni ministar za kulturu i medije, kao i njemačko Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj.
 
Polazna je točka da su muzeji dio društva koji svjedoči o odnosima između društava, država i kontinenata. Kao žive institucije, oni imaju odgovornost učiti iz svoje povijesti i aktivno oblikovati promjene za pojedince, lokalno i globalno. Zajedno s 50 afričkih i europskih stipendista, više od 100 predavača, govornika i mentora iz afričke i europske umjetnosti, kulture i znanosti, MuseumsLab 2022 ima za cilj promijeniti ne samo muzeje već i poticati društvene promjene baveći se hitnim pitanjima kao što su socijalna pravda i klimatske promjene.

TheMuseumsLab 2022 program je razvijen kao podrška profesionalnoj razmjeni između kustosa, istraživača i rukovoditelja, koji rade u muzejima, galerijama i mjestima baštine diljem afričkih i europskih zemalja, omogućujući osoblju da razmijeni znanje, vještine i najbolju praksu te podupre njihov osobni profesionalni razvoj. TheMuseumsLab posvećen je pružanju sigurnog i ugodnog iskustva za svoje sudionike te promiče različitost, inkluzivnost, pravednost i otvorenost, a odbija svaki oblik rasizma, diskriminacije i uznemiravanja.
 


Pisane vijesti