Izložba povodom 50. obljetnice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti kulturne baštine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

15. prosinca 2022. – U dominikanskom samostanu sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na otoku Hvaru otvorena je izložba u povodu 50. obljetnice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti kulturne baštine, u organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, Instituta za arheologiju u Zagrebu, Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije i Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Izložba fotografija postavljena u Galeriji Stratico te u klaustru samostana sv. Petra Mučenika u Starom Gradu predstavlja baštinu otoka Hvara upisanu na UNESCO-ove popise svjetske baštine: „Trimi i gomile“ (Umijeće suhozidne gradnje), „Grčka hrana u Starogradskom polju“ (Mediteranska prehrana), „Čipka od agave hvarskih benediktinki“ (Čipkarstvo u Hrvatskoj), „Božićne kolende“ (Klapsko pjevanje), „Gospin plač“ (Procesija „Za Križen“).

Predstavljena je i kuharica „Grčka hrana u Starogradskom polju“ – rezultat radionice s djecom i mladima održane u listopadu 2022. godine, na kojoj su oživjeli stari recepti antičkog Farosa. Djeca iz Starog Grada pjevala su božićne napjeve, poslužene su slastice antičke Grčke, dok su Faroski kantaduri izveli „Gospin plač“. Otvorenju izložbe prisustvovali su glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek.
 
Na Hvaru se ove godine također u Starogradskom polju od 1. do 10. rujna održala radionica suhozidne gradnje. Riječ je o inicijativi Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija u kojoj su u okviru kampanje Volontera svjetske baštine (WHV) 2021. – 2022. nacionalni i međunarodni volonteri surađivali s lokalnim zajednicama na očuvanju naše zajedničke kulturne i prirodne baštine putem konkretnih aktivnosti i promicanja svijesti o njihovoj vrijednosti.



Pisane vijesti