Projekt „Atrij znanja“ Veleučilišta u Karlovcu - doprinos revitalizaciji karlovačke zvijezde

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

29. ožujka 2021. godine – Veleučilište u Karlovcu predstavilo je rezultate projekta „Atrij znanja“ kojim je u cijelosti obnovljena i revitalizirana zgrada nekadašnjeg austrougarskog vojnog kompleksa unutar karlovačke zvijezde.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića državni tajnik Ivica Poljičak čestitao je na uspješnoj realizaciji projekta kao odličnom primjeru revitalizacije kulturno-povijesne baštine za potrebe suvremenog obrazovnog te znanstveno-istraživačkog centra.

„Godinu dana nakon zagrebačkog potresa ovakvi primjeri obnove posebno su važni jer pokazuju kako se po suvremenim standardima energetske učinkovitosti može obnoviti građevina s početka 18. stoljeća koja će u potpunosti odgovoriti na suvremene potrebe obrazovanja studenata 21. stoljeća“, istaknuo je državni tajnik Poljičak te dodao kako je natkrivanjem unutarnjeg atrija staklenom mrežastom kupolom znanstveni sadržaj dobio sjajnu estetsku formu suvremene arhitekture.

Revitalizacijom ovog povijesnog zdanja, karlovačko Veleučilište potvrdilo je svoju važnu ulogu u urbanoj revitalizaciji karlovačke gradske jezgre smještene unutar nekadašnje obrambene utvrde u obliku zvijezde. Stoga su ovaj projekt na današnjoj svečanosti predstavile dekanica i koordinatorica projekta dr. sc. Nina Popović te voditeljica projekta doc. dr. sc. Marijana Blažić.

„Atrij znanja“ veliki je iskorak u unaprjeđenju obrazovnog sustava karlovačkog veleučilišta te znanstveno-istraživačke infrastrukture u području prehrambene tehnologije i sektora pivarstva. Nove namjene privući će u samo središte Karlovca ne samo studente i znanstvenike nego i gospodarstvenike, istaknuli su i gradonačelnik Damir Mandić i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Projekt „Atrij znanja“ sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 37.837.729,07 kuna dok je ukupna vrijednost projekta 39.051.385,32 kuna. Stoga su se okupljenima obratili i ravnateljica Uprave za strateško planiranje, digitalizaciju i EU fondove u Ministarstvu turizma i sporta Natalija Havidić, ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje projekata Europske unije Tomislav Petric te državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije Spomenka Đurić.

Projekt obnove glavne zgrade Veleučilišta u Karlovcu na Strossmayerovom trgu započeo je krajem 2018. godine, a zaključen je uređenjem reprezentativnog atrija i pročelja te rekonstrukcijom i opremanjem potkrovlja u prostor knjižnice, čitaonice, kabineta i praktikuma. Zahvaljujući kvalitetnom konstruktivnom ojačanju te obnovi po suvremenim standardima energetske učinkovitosti zgrada je u potresima prošla bez oštećenja.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica