​Poruka ministrice u povodu Svjetskog dana kazališta

Slika /slike/fotogalerija/2021godina/dan kazalista 3.jpg

26. ožujka 2021. - U povodu nadolazećeg Svjetskoga dana kazališta ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je poruku svim kazališnim umjetnicima i djelatnicima te vjernoj kazališnoj publici.


„Svjetski dan kazališta koji se na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta obilježava od 1961. i ove godine na žalost protječe u sjeni pandemije koja je na svjetskoj razini paralizirala izvedbene umjetnosti kao nikad ranije u povijesti. Kazališta i umjetnici čije je poslanje da svoja vrata i svoja srca otvaraju publici prisiljeni su gotovo potpuno se zatvoriti, što uzrokuje ne samo emotivnu prazninu već i ozbiljne egzistencijalne poteškoće. Hrvatsku su u tom teškom razdoblju zadesila i dva razorna potresa, zagrebački čiju smo godišnjicu obilježili prije nekoliko dana i onaj petrinjski koji je dodatno oštetio mnoge pozornice. Ipak, bez obzira na sve poteškoće Vlada RH donijela je odluku da će kulturne institucije ostaviti otvorenima.
 
Mjerama za potporu kulturnom i kreativnom sektoru uslijed pandemije Ministarstvo je stalo uz umjetnike, zaposlenike, udruge i umjetničke organizacije želeći umanjiti razorne posljedice krize.
 
Svjedočimo borbi umjetnika za svaki nastup i svakog gledatelja, ali osjećamo i zahvalnost publike kojoj su u ovim jedva podnošljivim vremenima oni uspjeli podariti barem malo kazališne čarolije. Svjedočimo i novim oblicima izvedbi što nam omogućuju nove tehnologije, a premda ne mogu do kraja prenijeti jedinstveno iskustvo živoga kazališta, ipak nam daju osjećaj ohrabrenja i nade kako smo još uvijek tu, kako nismo odustali i kako ćemo se uskoro vratiti još snažniji i kreativniji na naše pozornice i u naša gledališta.
 
Stoga svim umjetnicima, tehničkim i administrativnim timovima kazališta te vjernoj publici od srca želim da što prije ponovno ispune kazališta te se iskreno nadam kako ćemo svi zajedno iz ovoga izići jači, s novim iskustvima i puni kreativne snage.“



 

Pisane vijesti