Proglašen treći hrvatski UNESCO-ov Geopark „Biokovo – Imotska jezera“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

28. ožujka 2024. - Na 219. zasjedanju UNESCO-ova Izvršnog odbora, održanom u Parizu od 13. do 27. ožujka 2024. godine, proglašen je treći geopark u Republici Hrvatskoj -  Geopark „Biokovo - Imotska jezera“.

 
Vijeće UNESCO-ovih svjetskih geoparkova prihvatilo je nominaciju Geoparka „Biokovo - Imotska jezera“ kao UNESCO-ov svjetski geopark tijekom 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu, a Izvršni je odbor  službeno potvrdio i proglasio novi geopark u Hrvatskoj i time je Geopark „Biokovo-Imotska jezera“ uvršten na listu UNESCO-ovih svjetskih geoparkova kao treći hrvatski geopark, uz Geopark „Papuk“ i Geopark „Viški arhipelag“.
 
Područja mreže UNESCO-ovih svjetskih geoparkova jedinstvena su područja geološke baštine od međunarodnog značenja. Cilj je programa zaštita geoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Programom „Svjetski geoparkovi UNESCO-a“ nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promicati najbolje prakse zaštite, obrazovanja i turizma.
 
Geološka raznolikost zastupljena u brojnim geološkim tvorevinama nastalima u različitim razdobljima prošlosti Zemlje, ali i velika bioraznolikost te iznimna kulturna baština razlog je zašto je ovo područje postalo trećim UNESCO-ovim geoparkom u Republici Hrvatskoj. Ovaj geološki i geomorfološki jedinstven prostor dinarskog krša Parka prirode Biokovo i Imotske krajine ovim svjetskim priznanjem dobiva snažan poticaj za očuvanje georaznolikosti, ali i daljnji održivi razvoj lokalne zajednice tog kraja.
 
Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
Foto: Park prirode Biokovo, foto Ivan Pervan, arhiv PPB
Park prirode Biokovo, foto Ivo Pervan, arhiv PPB
Crveno jezero, foto TZ Imota
Modro jezero, foto TZ Imota


Pisane vijesti