Primopredaja više od 16 kilograma antičkog i srednjovjekovnog novca s područja Republike Turske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

29. studeni, 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babür Hizlan potpisali su danas zapisnik o primopredaji više od 16 kilograma antičkog i srednjovjekovnog novca s područja Turske koji je u travnju 2019. godine na graničnom prijelazu Bajakovo zaplijenjen u vozilu turskog državljana.

Ministrica Obuljen Koržinek je tom prigodom istaknula kako je zahvaljujući naporima hrvatskih i turskih stručnjaka te suradnjom Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj, Arheološkog muzeja u Zagrebu te Ministarstva kulture i medija, a posebice hrvatske carine i policije danas zaključen proces povratka povijesnog novca koji je vlasništvu Republike Turske, a bio je zaplijenjen na hrvatskoj granici.

„Drago mi je da ovim povratom nastavljamo provoditi važnu međunarodnu, UNESCO-ovu Konvenciju o mjerama zabrane i sprječavanja nedozvoljenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva kulturnih dobara. Hrvatska je kao i sve države članice UNESCO-a tome posvećena jer je i sama doživjela te doživljava krađe, pogotovo vrijednog arheološkog materijala. Zbog toga nam je posebno zadovoljstvo zaključiti povrate ilegalno odnesenih kulturnih dobara kako u Hrvatsku tako i našim kolegama, ovoga puta u Tursku“, zaključila je ministrica.

Veleposlanik Republike Turske Mustafa Babür Hizlan zahvalio je ministrici i Zagrebačkom arheološkom muzeju što su omogućili turskim stručnjacima boravak u Zagrebu za ekspertizu otuđenog novca, a prije svega policijskoj i carinskoj upravi koja je otkrila krijumčare. Podsjetio je da je veliko područje Anadolije već stoljećima na žalost plodno tlo za krijumčarenje umjetninama protiv koje Turska ulaže velike napore, koji ne mogu uroditi plodom bez međunarodne suradnje. Veleposlanik je dodao kako će se vraćena građa pohraniti u Muzeju Anadolije u Ankari.

Ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja, Sanjin Mihelić, potvrdio je kako je riječ je o 2955 komada metalnog novca ukupne mase 16,03 kilograma za kojeg su hrvatski i turski numizmatičari procijenili da posjeduje iznimnu numizmatičku vrijednost i datira iz razdoblja od 5. stoljeća prije Krista do 16. stoljeća i to s područja Anadolije, uglavnom njezina jugoistočnog dijela na kojem su se kroz toliko dugo povijesno razdoblje izmjenjivala carstva i tekli intenzivni trgovački putevi.  Zagrebački muzej, ugostio je u svibnju 2021. godine turske numizmatičare koji su stručno obradili i katalogizirali oduzeti novac, nakon čega je službeno zatražen povrat privremeno oduzetih kulturnih dobara koja su danas i službeno vraćena u zemlju podrijetla.

Uz ministricu Obuljen Koržinek i veleposlanik Babür Hizlana, primopredaji su prisustvovali predstavnici turskog Ministarstva kulture i turizma - ravnateljica Međunarodnog odjela za sprečavanje krijumčarenja umjetnina Burcu Özdemir i stručnjak za numizmatiku tog odjela Serkan Aksoy, ravnatelj Ureda za nedopuštenu trgovinu kulturne i prirodne imovine Ravnateljstva policije Republike Turske Ahmet Selçuk Kasapoğlu, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković te viša inspektorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Tamara Ganoci Frisch.
 

Pisane vijesti