Predstavljeni UNESCO-ovi primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru 


6. lipnja 2024. - U Edukativno-prezentacijskom centru za podvodnu arheologiju Sv. Nikola otvorena je izložba ,,Primjeri najboljih praksi u očuvanju podvodne kulturne baštine''. Izložbom će se predstaviti UNESCO-ovi primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini iz Španjolske, Italije, Francuske, Portugala, Meksika i Hrvatske te replike najzanimljivijih nalaza iz Španjolske i Hrvatske zajedno s video materijalom.
 

Izložba je projekt suradnje Nacionalnog muzeja podvodne arheologije u Cartageni (ARQUA) i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, ostvaren temeljem Memoranduma o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine kojeg je Centar potpisao s Ministarstvom kulture i sporta Kraljevine Španjolske u Madridu. Nakon što je hrvatski Sustav zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom na lokalitetima pličina Velika nedaleko Cavtata, Letavica i Baron Gautsch upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini u lipnju 2023. godine, namjera je ovog zajedničkog projekta dodatno promicanje zaštite kulturne i prirodne baštine za buduće generacije. Čestitajući autorima i organizatorima izložbe, prisutne je pozdravio izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, glavni konzervator za arheologiju Zoran Wiewegh, uz pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru Igora Miletića.
 
Kao „najbolje prakse“ smatraju se inicijative poduzete na primjeren način i u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine koje široj javnosti omogućuju pristup podvodnoj kulturnoj baštini.
 
Ukupno je 13 primjera koji nose titulu najboljih praksi, a Španjolska je država stranka Konvencije s najviše upisanih primjera u podvodnoj kulturnoj baštini. Partneri u realizaciji izložbe su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj te Casa Mediterraneo.

Pisane vijesti