Održana konferencija Dani komunikacije i medija Split 2024.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

6. lipnja 2024. - U povodu 50. godišnjice Sveučilišta u Splitu održana konferencija Dani komunikacije i medija Split 2024., na kojoj je sudjelovala ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Na otvaranju konferencije, zajedno s prorektorom Sveučilišta u Splitu dr. sc. Nikolom Koceićem Bilanom i  voditeljicom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinkom Ujević, ministrica je razgovarala o ulozi medijske pismenosti, obrazovanja o medijima i ulozi novinarske struke u suvremenom informacijski zasićenom društvu, odnosno u procesima informacijske krize. U kontekstu te aktualne teme, naglasak je bio na medijskoj politici suzbijanja širenja dezinformacija i osnaživanja profesionalnog novinarstva u objavljivanju točnih, provjerenih informacija. Tijekom razgovora, govornici su se osvrnuli i na ulogu sveučilišta u obrazovanju svih profesija čija je zadaća informirati građane o događajima, postupcima i procesima od javnog interesa.
 
Podsjetivši na aktivnosti Vlade i Ministarstva kulture i medija u području medija, ministrica se osvrnula na usvojen Nacionalni plan razvoja kulture i medija za razdoblje 2023. do 2027. godine i pripadajući mu Akcijski plan razvoja kulture i medija za razdoblje od 2023. do 2024. godine, kao i preporuke koje su iz njih proizašle, a koje se odnose na unapređenje statusa novinara i novinarske profesije te medijskog sektora u cjelini, zatim na  poticanje pluralizma i razvoja medija na temelju ekonomske održivosti, kao i poticanja razvoja obrazovanja i tehnologije, a posebno medijske pismenosti i stjecanja vještina za digitalno okruženje. S ciljem provedbe preporuka, ministrica je dodala kako je do sada potpisan Sporazum o suradnji MUP-a i novinarskih udruga vezano uz sigurnost novinara te kako se Hrvatska priključila kampanji Vijeća Europe za jačanje sigurnosti novinara. Podsjetila je također kako se putem Agencije za elektroničke medije financira projekt poticanja kvalitetnog novinarstva te se ulaže u projekte medijske pismenosti. Ministrica se osvrnula i na mjeru Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka o vlasništvu i izvorima financiranja, koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 
Ministrica je podsjetila i na osnivanje Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, koju je Hrvatska imala među prvim državama članicama EU, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju. Dodala je kako su se u radnoj skupini za oblikovanje politike suzbijanja SLAPP tužbi okupili stručnjaci - predstavnici medijskog sektora, strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva pravosuđa i uprave. Ministarstvo je organiziralo niz javnih edukativnih radionica za suce i ostale dionike u pravosudnom sustavu s ciljem podizanja svijest javnosti o negativnim posljedicama SLAPP-a te se tako pridonosi njihovu suzbijanju.

Istaknula je i da se u usvojenom Nacionalnom i pripadajućem Akcijskom planu, putem jedne od ključnih donesenih mjera namjerava osigurati zaštita novinara od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka, a riječ je o odredbi o uspostavi mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka (strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi) koja će se implementirati i u novi Zakon o medijima, na čijoj je izradi radna skupina počela raditi i raspravljati u srpnju 2023.
 

Pisane vijesti